Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

Talajoltó készítmények, baktériumtrágyák

2021.02.23.Daoda Zoltán AGRO.bio

A talajbaktérium termékeinkben található törzsek légköri nitrogént kötnek meg, foszfort, káliumot mobilizálnak, hormonokat, enzimeket, biokontroll hatású vegyületeket, vagy talajszerkezet építő poliszacharidokat (cukrok) választanak ki.

Ráadásul saját biológiai aktivitásuk mellett az őshonos mikroflóra stimulálásával sokkal összetettebb és sokrétűbb módon fejtik ki a hatásukat, mint az „egyszerű” tápanyagok.

A talajok ma már azonnal javításra szorulnak és a helyreállítás egyik pillére a komplex mikrobiológiai oltóanyagok alkalmazása.

A BactoFil® termékcsaládban, ún. PGPR (növényi növekedést támogató talajbaktérium – lásd fotó [soil-net.com]) baktérium törzsek találhatók. A baktériumokat tartalmazó oltóanyagok mellett hiperparazita gomba - TrichoMax, arbuszkuláris mikorrhiza gomba – Symbivit és legújabban az AlgaTer talajalga alapú termékeink is elérhetőek.

Ahhoz, hogy a talajban életben maradjanak, populációjuk (népességük, létszámuk) növekedjen, és a felhasználás céljának megfelelő feladatukat ellássák, a következő életfeltételek megléte szükséges:

 • levegő (hozzáférhető oxigén)
 • nedvesség
 • táplálék (elsősorban szerves tápanyag)
 • megfelelő hőmérséklet
 • megfelelő pH
 • megfelelő sótartalom (ill. a makro-, mezo- és mikroelemek által biztosított megfelelő ozmotikus körülmények)

 

A fent felsoroltak mellett az őshonos szervezetek száma és összetétele, illetve a talajban található mérgező anyagok jelenléte szintén hatással van az oltóanyagok mikroorganizmusaira.

A mikrobáktól sem többet, sem kevesebbet nem várhatunk el, mint az élővilág más tagjaitól, azaz

 • önfenntartás – táplálkozás, életfolyamatok (pl. légzés)
 • létfenntartás – szaporodás, önvédelem
 • környezeti interakciók – alkalmazkodás, anyagcsere

Ezen (élet)tevékenységek „mellékterméke”, hogy a talaj biológiai minősége olyan mértékben változik meg, amely a növénytermesztés számára már hasznos mértéket jelent.

A mikrobák a talaj ún. táplálékhálójának fontos elemei. Elsősorban az elhalt növényi maradványok lebontásában játszanak fontos szerepet, amelynek során a cellulóz, a lignocellulóz, a hemicellulóz, a pektin és a lignin bontásával alapvető táplálék és energiaforrás, azaz cukor keletkezik, amelyet aztán a talajlakók közössége fogyaszt el. (A nehezen vagy nem lebontható maradványokból a talaj értékét meghatározó humusz épül.) A mikroorganizmusok lényeges táplálékforrásai a növények gyökerei által kiválasztott szerves anyagok, amelyet elfogyasztva és átalakítva aztán visszajuttatnak a gyökérzónába, de most már a növény számára szükséges formában (pl. hormonok, vitaminok, enzimek). Ez a fajta „anyagcsere” a rizoszféra (gyökérzóna, azaz a gyökér közvetlen környezete – összetétele a rajzon látható) lakói, elemei együttélésének eredménye. A környezeti interakciók másik formája, hogy a gyökér által kiválasztott táplálék fejében nem annak átalakított változatát, hanem más, a növény számára szükséges anyagot biztosítanak a mikrobák. Erre példa a különféle tápanyagok (pl. foszfor, kálium) mobilizálása.

Különleges „szolgáltatása” a talaj mikróbáinak az ún. mikrobiológiai önvédelem vagy biokontroll. Ennek során a mikroorganizmusok saját magukat, életterüket és táplálékforrásukat védik meg a talajban élő káros szervezetektől. A védekezés jól bevált módja olyan másodlagos anyagcsere-termékek termelése, mint például antibiotikumok, vagy sziderofór vegyületek.

A fotón a törzsek sziderofór termelő képességét és annak intenzitását jelzik a rózsaszín ún. kioldási zónák.

Ez utóbbiak a kelatizálásként megkötik a gyökérzónában a Fe3+ iont, amely a kórokozók számára azok szaporodásához és egyes enzimeik működéséhez elengedhetetlen. A megkötött vasat azután a növény számára adják tovább. A cellulózbontó törzsek is végeznek biokontroll tevékenységet, amikor az elhalt növényi részeken táplálkozó káros mikroszervezetek életterét csökkentik a szerves anyag bontásával.

 

A talajoltó anyagok itt felsorolt, számunkra hasznos tevékenységeit, az ún. kumulatív (összegzett) hatásait a következőképpen csoportosítjuk:

 1. felvehető tápelemek biztosítása (nitrogénkötés ill. tápelem mobilizálás – P és K)
 2. biológiailag aktív szerves anyagok termelése (enzimek, vitaminok, hormonok, aminosavak stb.)
 3. biokontroll (pl. sziderofórok, antibiotikum termelése)
 4. talajszerkezet építés
 5. cellulóz bontás

IDE KATTINTVA megtekintheti a talajoltást bemutató kisfilmünket!

Tavasszal a komplex talajoltással, a BactoFil® Kukoricával és Napraforgóval a növényekben rejlő genetikai potenciál kifejezésre jutását segíti, és az alkalmazott technológiai elemek hatását erősíti, támogatja. A bőtermő fajták termése növekszik, a jó kelési erélyű fajták korai növekedése felgyorsul, az intenzív fejlődésű fajták vegetatív tömege még gyorsabban gyarapszik, a kombinációban alkalmazott kezelések hatásfoka jelentősen javul.

KATTINTSON IDE Komplex BactoFil Kukorica technológiát bemutató kisfilmünkért!

 

speciális kijuttató gépkapcsolat

 

Növelje a növénytermesztés biztonságát és őrizze meg talajainak termőképességét

az AGRO.bio mikrobiológiai termékeinek használatával!

www.agrobio.hu

 

CELL® – a szármaradványokból aranyat csinál!

TrichoMax® –a talajból fertőző gombák fertőzését csökkenti

AlgaTer® talajalga – biológiai talajtakarásával jelentősen csökkenti a talajeróziót és növeli a termőtalaj víztartóképességét.

Algafix® - hosszúhatású kinetin bomba, növekedésserkentő lombtrágya

 

Daoda Zoltán

szakmai igazgató

AGRO.bio Hungary Kft.

        ABH

 

Marketing anyagok