Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

Mikrobiológiai önvédelem a repcében

2018.08.06.AGRO.bio

Az olajos növények legveszélyesebb kórokozója a fehérpenészes szárrothadás, vagy ahogyan minden termelő ismeri a szklerotínia. Mérsékelten meleg, csapadékos években a felmérések alapján akár 50%-os kárt is képes okozni. Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető.

Tisztelt Partnerünk!

Az olajos növények legveszélyesebb kórokozója a fehérpenészes szárrothadás, vagy ahogyan minden termelő ismeri a szklerotínia. Mérsékelten meleg, csapadékos években a felmérések alapján akár 50%-os kárt is képes okozni. Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető.

Az olajos növények termőterülete Magyarországon napjainkra gyakorlatilag elérte az 1 millió hektárt. Igaz, hogy a napraforgó és a repce is jó jövedelemtermelő képességű, viszont megnövekedett vetésterületük veszélyes mértékben le­egyszerűsíti és leszűkíti a vetésforgót. Ennek kézzel fogható hatása, hogy a két növény közös betegségei áttelelő képleteinek (azaz a fertőző inokulum) mennyisége megnövekszik a talajban, kiszorítva onnan a hasznos mikroorganizmusokat és megnövelve a következő termelési évek kórtani kockázatát, következményeként pedig a növényvédelem várható költségét.

Az olajos növények legveszélyesebb kórokozója a fehérpenészes szárrothadás, vagy ahogyan minden termelő ismeri a szklerotínia. Mérsékelten meleg, csapadékos években a felmérések alapján akár 50%-os kárt is képes okozni. A nagy mennyiségben keletkező szaporító képletei, a szkleróciumok tovább növelik a következő évek fertőzési kockázatát, mivel 5-15 évig is életképesek maradnak a talajban, várva a következő gazdanövény vetését a területen.

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talaj­higiénia javításával a termelés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújt segítséget a mikrobiológia technológiája.

A Bactofil® B10-ben lévő mikroorganizmusok számos ponton támogatják a növények életfolyamatait és kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó és vízgaz­dálkodó képességére.

BACTOFIL® B10 ALKALMAZÁSÁNAK ELŐNYEI:

  1. Hormontermelés

A készítményben lévő talajbaktériumok növényi hormono­kat (auxin, gibberrelin stb.) szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a repce csírázását, a gyors és egyenletes kelést. A kifejlődő mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően a télállóság jelentősen növekszik. A stressz hatások elviselése javul.

  1. Tápanyagfeltárás a talajból

A növények számára nehezen hozzáférhető a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.

  1. Biokontroll hatás

A BactoFil® törzsei a bedolgozás mélységéig a saját életterüket és saját magukat megvédik a velük versenyben lévő a repcére káros mikroorganizmusoktól (pl. szklerotínia). Ezt nevezzük biológiai önvédelemnek, más szóval biokontrollnak. A esetében ez a Pseudomonas fluorescens és Azotobacter vinelandii törzsek intenzív, ún. sziderofor termelését jelenti.

  1. Talajszerkezet javulás

Második-harmadik év használata után talajszerkezet javulást eredményez, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg.

A Bactofil® B10 1 l/ha -os dózisban alkalmazható, AKG-ban engedélyezett termék. Azokon a területeken, ahol a repce előtt 2-3 évvel napraforgót vagy repcét termesztettek, érdemes a vetés előtt 1 l/ha Bactofil® B10 + 1 kg/ha TrichoMax kombinációval talajoltást végezni.

A Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax mikrobiológiai készítmény biokontroll hatásával biztosítja a gyökérkörnyezet egészséges állapotát. Parazitálja a fertőzés forrását jelentő szkleróciumokat, ezért a későbbi gombaölő szeres állománykezelések hatékonysága is jobb lehet.

A mikrobiológia tudománya tényként kezeli a fentiekben leírt eszközöknek és fo­lyamatoknak a meglétét, amelyeket a repce termesztéstechnológiájába integrálva mérsékelhető a termést kockáztató tényezők hatása.

Az AGRO.bio termékpárjai kedvező hektárköltséggel kaphatók a 2018-as szezonban.

A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra!