Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

A szárbontás jó hírei

2021.11.04.AGRO.bio

Egy rossz hír és 3 jó

A műtrágyák megdöbbentő drágulása mindenkit meglepett. A rossz hír az, hogy nem lehet arra számítani, hogy ezek a termékek érezhetően olcsóbbak lesznek. Viszont sajnos az is igaz, hogy a kijuttatott drága műtrágyának ugyanúgy elvész (elillan, lemosódik, lekötődik) egy jelentős része, ami egyre nagyobb pazarlást, illetve veszteséget jelent.

 

 

Viszont van jó hír is, ráadásul 3

 

1. A kukorica betakarítását követő Cell kijuttatással és a növénymaradványok beforgatásával a benne lévő tápanyagok már a következő kultúra számára felvehetők lesznek. Ez már a makroelemek szintjén is nagy érték (ami a megemelkedett/elszállt műtrágya árak miatt különösen nagy érték). Viszont a kukorica növénymaradványaiban nagy mennyiségű mezo- és mikroelem is van, amelyekre nagy szüksége lesz a következő kultúrának.

 

2. A kukorica szár normál körülmények között viszonylag lassan bomlik, főleg a lignint is tartalmazó legalsó 30-50 centiméteres szárrész. Ez megnehezíti a következő évi talajmunkákat és érezhetően növeli az üzemanyag költséget. A Cell használatával a lignocellulóz tartalmú szárrészek bomlása is jelentősen felgyorsul és a szétmorzsolható kukoricaszárak miatt a tavaszi talajmunkák során a szintén jelentősen megdrágult üzemanyagból érezhető mennyiséget lehet megtakarítani.

 

3. A beforgatott növénymaradványokkal együtt nagy mennyiségű kórokozó gomba is bekerül a talajba, amely normál körülmények között a legjobb feltételeket találja az áttelelésre és a tavaszi fertőzésre. A Cell használatával csökken a kórokozók élettere és gátolt a szaporodása. Ez a követkető kultúra egészséges fejlődésének az alapja.

 

cell5     cell4

 

A műtrágya árakkal nem tudunk mit kezdeni, ahogy az üzemanyag árakkal sem. Aki a jó hírekben említett Cell hatásokkal számol, az bizonyosan jól jár, hiszen a terméscsökkenés kockázata nélkül spórolhat műtrágyát, spórolhat üzemanyagot és spórolhat növényvédőszert. Ez a 4. jó hír...