Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

Mibe kerül ez nekünk?

2021.03.30.Kutasi Sándor AGRO.bio

TAVASZI TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁS, MŰTRÁGYA HASZNOSULÁS - A FOSZFOR ÚTJA

 

Azt látjuk, tapasztaljuk, hogy a 2020-2021-es év rendkívüli, eddig szokatlan kihívások elé állítják a gazdálkodókat. Az időjárási anomáliák, a rohamosan elszabaduló műtrágya árak igen komoly választásra késztetnek minden felelősen gazdálkodót.

Már most, a növényeink új életének indításánál fontos, hogy megfelelő minőségű és elegendő tápanyag álljon rendelkezésre. Lényeges, hogy a fiatal növény minden fejlődési szakaszában megfelelően védekezni tudjon a káros behatások ellen. Másik oldalon viszont számolnunk is kell, hogy mindez mibe kerül.

Ne tegyünk egyoldalú kompromisszumokat, ne mondjunk le a sikerről, váltsunk szemléletet!  Most használjuk ki a természetes lehetőségeinket, azokat az erőforrásokat amik rendelkezésünkre álltak évezredek alatt.

 

 

A mezőgazdasági művelés alatt álló talajaink nagymennyiségű, vízben oldhatatlan, így a növények számára felvehetetlen foszfort tartalmaznak, szerves (inozit-polifoszfátok) és szervetlen vegyületek (apatitok és a foszfortartalmú műtrágyákból kicsapódó di- és trikalcium foszfátok) formájában.

A foszfátoldó talajbaktériumok, elsősorban a Pseudomonas, Bacillus és Rhizobium fajok a talaj oldhatatlan foszfátjait vízben oldhatóvá alakítják. Kukorica oltásánál a termés növekedése és a foszfátoldó Pseudomonas és Bacillus fajok aktivitása között szignifikáns összefüggés mutatható ki.

 

 

A foszfátoldó baktériumok egy része biokontrol hatású, mert talajlakó növényi kórokozók gátlására képes. Egyes Pseudomonas és Bacillus fajok antibiózissal - antibiotikumok termelése által - növénypatogén baktériumokat és gombákat ki tudnak szorítani a rizoszférából. Mivel a rizoszférában szaporodó kórokozó baktériumok és gombák a sziderofórokból a vasat nem tudják hasznosítani, így szaporodásuk gátlást szenved. Ugyanakkor a növények a sziderofórhoz kötött vasat képesek fölvenni.

A BactoFil® termékcsalád készítményei  olyan komplex talajoltó anyagok, melyek foszfátoldó baktériumokat is tartalmaznak, így kiegyensúlyozott foszforellátást tudnak biztosítani a növény számára, és a gyökérkórokozók kártételét is csökkentik.

 

 

Az oltó törzsek a vegetáció során 2-6 hónapig kifejtik azt a hatást, amit várunk tőlük. A BactoFil® termékcsaládban lévő Bacillus megaterium mellett az új kutatási eredmények szerint szintén hatékony foszformobilizáló Bacillus circulans és B. subtilis összesen mintegy 30-35 kg/ha foszfor feltárását teszik lehetővé az ott lévő szervetlen, illetve szerves anyagok lebontása során. Természetesen nem csodaszerek. Tápanyagfeltöltésre – pl. foszfor hatóanyag – nem alkalmasak.

A kijuttatott műtrágyák hasznosulását azonban jelentősen fokozzák. Az old­hatatlan tápanyagokat a szervetlen műtrágyákból, a lebomló nö­vényi maradványokból és a talajásványok szerkezetéhez kötött formából is oldhatóvá teszik, ezáltal a növények számára könnyen felvehető tápanyagot biztosítanak.

 

   Miért kell a termőtalajainkba beruházni? Erről szóló kisfilmünk megtekintéséhez kattintson ide!

 

BactoFil® termékcsalád – teljeskörű biológiai hatás

 

A tarlóbontás és a talajoltás technológiai szintű együttes alkalmazásával támogatjuk leginkább az aktív talajéletet, növeljük a talaj termőképességét és a gazdasági növények termésbiztonságát!

 

Kutasi Sándor

területi képviselő

AGRO.bio Hungary Kft.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

 

          ABH

 

 

Marketing anyagok