Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

Komplex Mikrobiológiai Technológia az Aszály elleni küzdelemben

2020.01.17.ABH

Dr. Nagy István Agrárminiszter Úr megtekintette az AGRO.bio Hungary Kft., az Albitech Kft és a Water&Soil Kft. által létrehozott új technológiát, melyet egy talajbaktérium, egy talajalga és a VízŐr talajkondicionáló adja. Ezek együttesen szolgálják a talaj nedvességtartalmának hosszútávú megőrzését.

Nagy István elmondta, az AGRO.bio Hungary Kft., az Albitech Kft. és a Water&Soil Kft. által létrehozott technológiát egy talajbaktérium, egy talajalga, valamint a VízŐr talajkondicionáló adja. Ezek együttesen szolgálják a talaj nedvességtartalmának megőrzését, amely hozzájárulhat a homokhátsági félsivatagos területek megmentéséhez, a homoktalajok vízháztartásának javításához.

Aszály01

Fotó: Agroinform.hu

 

Miniszter Úr látogatása során megtekintette az Algater új gyártó eszközét és véleménye szerint a három készítmény - az Algater, a BactoFil és a VízŐr - olyan szinergiát alkot, amellyel kedvezőbb terméseredmények érhetők el. Ezen mikrobiológiai termékek együttes alkalmazása pedig nemcsak gazdaságos, hanem környezetbarát is, így megfelel minden 21. századi elvárásnak is. Kiemelte, a kutatások és a gyakorlat egyaránt azt mutatják, hogy a ráfordítások többszörösét meg lehet spórolni a komplex talajkezelési technológia alkalmazásával.

Hangsúlyozta: az agrártárca törekszik arra, hogy minél szélesebb körben megismertesse a gazdatársadalommal ebben talajkezelési technológiában rejlő lehetőségeket, előnyöket. Ennek érdekében bemutató projektek létrehozását tervezik.

Kiemelte még, hogy a talajtápanyag-gazdálkodásban szemléletmódosításra van szükség ahhoz, hogy az éghajlatváltozásból adódó károkat és kockázatokat ki lehessen küszöbölni

A gazdaságos és megbízható termeléshez pedig nem megkerülhető már a jelenben sem a most bemutatott, a 3 termék adta technológia alkalmazása.

 

A projektben szereplő készítmények

 

AlgaTer készítmény:


Az AlgaTer egy Európában egyedülálló algakészítmény, felhasználási területe a talaj, célja az intenzív termesztési körülmények és kemizálás okán lecsökkent mikroszervezetek pótlása.

Aszály02

Az AlgaTer fonalas algát tartalmaz, amely 15-20 cm mélységben szövi át a talajt, és a hatása többrétű: kiterjed a talajéletre, a talaj fizikai tulajdonságaira és a növényekre is. Szövedéke friss, könnyen lebomló szerves anyagot, egyben életteret jelent más mikroszervezetek számára, emellett javítja a talaj vízmegtartó képességét.


Hatékonyan köti meg a talajba került nehézfémeket, mérgező anyagokat, például az arzént, amely így szerves kötésbe kerül, és elveszíti mérgező hatását. Az algák által termelt anyagokat a növények is tudják hasznosítani, illetve egy újonnan felfedezett növényi hormoncsalád tagjait, brasszinoszteroidokat termel, amelyek kedvezően hatnak a kultúrnövények életfolyamataira.

 

VízŐr készítmény:


Water Retainer (VízŐr) organikus alapú talajkondicionáló készítmény, amely csökkenti a talaj párolgását (evaporációját), alkalmazásával akár 50%-kal mérsékelhetjük az öntözési költségeket szántóföldi növények-, zöldségek-, szőlő-, és gyümölcs vagy akár még gombatermesztés esetében is.


A kisebb vízfelhasználáson túlmenően, kevesebb az öntözéshez felhasznált energia költsége is. Az öntözés nélkül termesztett kultúrákban használatával a talajban már meglévő nedvesség megőrződik, és az a kipárolgás helyett a növények gyökerén keresztül hasznosul.

Aszály03

Ennek eredményeként nő a növények aszálytűrő képessége, az aszálytűrés ideje, ezáltal jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termés várható. A termék három hónapon keresztül fejti ki hatását, majd maradvány nélkül, organikusan lebomlik.

BactoFil B10 készítmény:


BactoFil® B10 a kétszikű kultúrákra kifejlesztett baktériumkomplex. Hét baktériumtörzs gondoskodik a talaj mikrobiológiai harmóniájáról és a kétszikű növénykultúrák (napraforgó, repce, burgonya stb.) egészséges fejlődéséről, ma már növényspecifikus verziókban is.

Aszály04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A talajoltás a növény gyökérzónáját (rizoszféra) célozza meg, a talajbaktériumok kolonizálják a gyökér közvetlen környezetét.


A kialakult kapcsolat mindkét félnek előnyt biztosít: a növények szerves anyagok kiválasztásával „táplálják” a mikrobák közösségét, a mikroorganizmusok pedig az anyagcsere termékeikkel támogatják a kultúrnövények életfolyamatait.


A harmonikusabb tápanyagellátásnak és több tápanyagnak köszönhetően növekszik a növény élőtömege, javul a beltartalom; a kórokozók fertőzési potenciálja vasionok (Fe+++) hiányában jelentősen gyengül; a nagyobb gyökérfelület növeli a növények víz- és tápanyagfelvételét, jobb állóképességet biztosít; a talajszerkezet javításával a művelhetőség (üzemanyag-felhasználás) javul, a szélsőséges időjárás okozta károk csökkennek, a talaj vízmegtartó képessége nő.

 

Aszály05