Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

Ott van a nitrogén a levegőben! Kell?

2022.03.20.Daoda Zoltán

MINDEN HEKTÁR FELETT VAN 56.000 tonna N2 A LEVEGŐBEN!

DRÁGULJON MÉG TOVÁBB A MŰTRÁGYA?

 

Egy éve senki nem gondolta volna, hogy ily mértékű áremelkedés történik a műtrágya piacon. Február vége felé jöttek az első hírek, hogy érdemes készletre vásárolni, mert jelentős drágulás várható. Sokan úgy vélték akkor, hogy hova drágulna a műtrágya, amikor már így is éppen elég drága.

 

Most az a helyzet, hogy az ipari fogyasztók által használt földgáz ára olyan magas, hogy még ezért a korábban elképzelhetetlenül magas műtrágya árért sem éri meg igazán a nitrogén műtrágya gyártóknak a termelés. Több európai gyártó visszavette a kapacitást, nehogy nagyon drágán termeljen sokat és esetleg később olyanokkal kelljen versenyezni a piacon, akik kivártak és olcsóbban termeltek. Jelenleg úgy tűnik, hogy nem lehet számolni valami nagy piaci visszarendeződéssel.

 

3 dolog egészen biztos:

 

1.: Műtrágya nélkül lehet termeszteni, csak nem érdemes, hogy miért azt nem kell részletezni.

 

2.: Már most tavasszal érdemes egy olyan talajbaktérium készítményt használni, amelyben hatékony nitrogénkötő törzsek vannak. Ilyen a BactoFil termékcsalád, amely több mint 20 éve van jelen a hazai piacon és a hatékonyságát közel 2 millió hektáros felhasználási tapasztalat igazolja. A BactoFil termékek megfelelő használatával, csak nitrogén esetében a növény- és talajadottságoktól függően hektáronként évi 55-80 kg hatóanyaggal lehet számolni, ami jelentős műtrágya- és nagyon jelentős költségmegtakarítást jelent.

 

BactoFil termékek egyes törzsei ugyanis a talajba kerülve gyorsan szaporodnak és életük során a talajban lévő levegőből N atomokat építenek a sejtjükbe. Az elpusztult baktériumsejtekből pedig a növény sokkal könnyebben képes felvenni a nitrogént, mint a csapadékkal a talajba oldódó műtrágyából.

 

 

3.: Érdemes kicsit számolni: mennyibe kerül 1 ha kezelése valamelyik BactoFil készítménnyel? Mennyibe kerül 60 kg nitrogén- és 35-35 kg foszfor- illetve kálium hatóanyag, amellyel bizonyosan számolni lehet a BactoFil kijuttatása esetén? Fontos tudni, hogy a műtrágyával kijuttatott nitrogén egy része elillan a levegőbe, a többi pedig a szerencsén múlik. Optimális csapadékviszonyok mellett optimális növénytápláló hatás várható. Túl sok csapadék esetén a nitrogén egy része a mélyebb talajrétegbe mosódik, míg szárazságban a nitrogén műtrágya többet árt, mint használ.