Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

"Természetesen lehet sok szépet mesélni mindenről, de a termésátlag a mérvadó!"

2021.01.14.AGRO.bio - TERMELŐI TAPASZTALATOK

A címben olvasható mondat Tolna megyei partnerünktől, Brunner Attilától származik. Kisdorogon gazdálkodik és nagy örömmel osztotta meg velünk családi gazdaságuk 2020-as tapasztalatait, az AGRO.bio által forgalmazott termékek használatával kapcsolatban. Az alábbiakban erről olvashat egy rövid beszámo

A Tolna megyei Kisdorogon él és gazdálkodik a három generációs Brunner család. A családfő Brunner János, a Hőgyészi Állami Gazdaságban növénytermesztési ágazatvezető volt. 2002-ben megalapította családi gazdaságukat és azóta fia, Brunner Attila és unokája, Brunner Balázs is bekapcsolódott a munkába. Mindhárman egyazon iskolába jártak, a nagy múltra visszatekintő Szekszárd-Palánki Csapó Dániel Szakközépiskolába. Összesen 200 ha hektáron gazdálkodnak, gabonát, kukoricát és napraforgót termesztenek. A földjeik 25-35 aranykorona értékű barna erdő talaj, sok bennük az erodált domboldal. A földeket hárman művelik. János már nyugdíjas, de azt mondja „Amíg fel tudok mászni a traktorra, addig csinálom.” Balázs a tanulás mellett besegít a munkába. Szereti a földet, a gépeket. Értékes segítség számukra. Attila az elmúlt évben kipróbálta az AGRO.bio termékeit és pozitív tapasztalatai voltak.

Brunner_család

A Brunner-család

„Összességében kukoricából egy kimagasló évet zártunk és akkor még a magas terményárakat nem is említettem! Összesen 112 ha vetettünk kukoricából és nem volt mindegy, hogy ekkora területen hogy alakul a termés!” – foglalta össze beszámolóját Attila. De hogy is kezdődött az egész?

A Dunántúli-dombság, Tolna megye középső-déli részére jellemző barna erdőtalajok jellemzően jó tápanyag-szolgáltató képességgel rendelkeznek. Általában jó vízgazdálkodásúak és könnyen művelhetőek, azonban az idők során a felső réteg porosodhat, szerkezetének leromlásával befolyásolhatja a talaj fizikai állapotát, könnyen ronthatja annak vízgazdálkodását.

Ez történt azon a 11,9 ha-os földterületen is, ahol Attila egyik kukoricája volt. Ennek a területnek a nagy része egy meredek domboldal és a szomszédos domb találkozásánál egy mélyebb meder is kialakult. Nagyobb esőzések során ebben a mederben összefolyik az eső és nagy sebességgel végig zúdulva, nagy vízmosások keletkeznek rajta.

„Ebben az évben sem maradtunk nagy viharok és esők nélkül, volt amikor 30-40 mm eső zúdult 2 óra alatt a területre! Elsősorban ezért szórtuk ki erre a területre az AlgaTer talajalgát, hogy minél kisebb vízmosás keletkezzen rajta! Előző évben már használtam ezt a terméket és meg voltam vele elégedve, bár akkor messze nem ilyen lejtős területen próbáltam ki!”

AlgaTer

Az AlgaTer ilyen módon nagy szerepet játszik az eróziós és deflációs veszteségek és károk csökkentésében. A készítményben található talajalga a talajfelszínen elszaporodva jelentős mennyiségű biomasszát képez és a növények fejlődésének támogatása mellett a különálló talajszemcsék közötti kötőanyag szerepét is ellátja, javítva ezzel a talaj szerkezetét.

„Aratáskor kíváncsian vártam, hogy a kombájn hogy tud majd átmenni ezen a részen, mekkora vízmosás keletkezett! A föld közepén végig húzódó meder kb. 220 méter hosszú, ennek 2/3-án gond nélkül áthaladt a kombájn, a maradék 1/3-án az egy nagyon meredek rész volt, ott az AlgaTer se tudta volna megakadályozni a nagyobb vízmosást, így azt a részt körbe kellett vágni. Az esőzések nagyságát és intenzitását figyelembe véve, valamint az előző években tapasztalt károk alapján mindenképpen kellemes csalódás volt az AlgaTer használata, mert a terület nagy részét megvédte. Aratás előtt még abban sem bíztam, hogy a 220 méter hosszú vízmosás felén át tud menni majd a kombájn. A másik kellemes meglepetés a terméseredmény volt, 11 tonna/ha, 18.8 %-os nedvességgel.”

Kle-bi

AlgaTer (Klebsormidium bilatum) talajalga telep a talajfelszínen

Egy másik, 8,72 ha-os táblában idén próbálták ki először a BactoFil Kukorica + Amalgerol termék-kombinációt. Attila elmondása szerint egy robbanásszerű kelés után a tavaszi aszály ellenére is folyamatosan fejlődött a kukorica, lehetett látni rajta, hogy egészséges és jól érzi magát a növény.

Brunner_idézet

 

 

 

„Szemmel látható volt, hogy a környéken lévő kukoricáktól klasszisokkal jobban mutat! Ekkor jegyezte meg az egyik környéken lakó gazda, mikor a vadak miatt körbekerítettük villanypásztorral, hogy jól tesszük, hogy megvédjük a kukoricát, mert a környék legszebb kukoricája, nem nagyon látni ebben az aszályban ilyen szép kukoricát! Természetesen lehet sok szépet mesélni mindenről, de a termésátlag a mérvadó! Ezen a területen 10.7 tonna/ha lett, 19 %-os nedvességgel. Ami még érdekes volt, hogy valóban a talaj szerkezete morzsás, puha volt szinte egész nyáron!”

Backu

A BactoFil Kukorica talajbaktérium készítmény nagy szerepet játszik a felvehető tápanyagok biztosításában, hozzáférhetővé teszi azokat a növények számára, továbbá jelentősen javítja a kijuttatott műtrágyák hasznosulását. Biológiailag aktív anyagok termelésével hozzájárul a gyors csírázáshoz és egyenletes keléshez, ellenállóvá téve a növényt a fagyással és az aszállyal szemben. Részt vesz a talajszerkezet javításában is, mivel az egyes baktériumtörzsek által termelt ún. exopoliszacharidok (EPS) a különálló talajszemcsék közötti kötőanyag szerepét is ellátják.

 

Attilának volt még egy táblája, ahol kipróbálta a BactoFil Kukorica-t. Ez az 5,24 ha-os terület jellemzően a kísérleti tábla elnevezést kapta, mert itt olyan dolgokat is kipróbálhatott, melyet korábban édesapja sem támogatott. Ilyen volt például az emelt hektáronkénti tőszám, mely néhol meghaladta a 82 000-ret, de átlagában is elérte a 80 000-ret.

„A kukorica 5-6 leveles korban kapott egy lombtrágyázást, majd később mikor még pont bele lehetett menni, akkor egy Algafix + Folyékony nitrogén kombinációt. Virágzás után volt egy kisebb jégeső is ami elverte, de nem volt benne számottevő kár, a leveleken épp hogy lehetett látni kisebb sérüléseket. Rengeteget jártam ki erre a földre, hetente figyeltem hogy mi a helyzet, aratás előtt még izgultam is, annak ellenére, hogy jól mutatott a tábla. Az eredmény pedig nagyon jó lett, 11.3 tonna/ha és ami még meglepőbb volt, az a 17.3 %-os nedvesség, annak ellenére hogy az elsők között arattuk ezt a táblát! Az emelt tőszám is nagy szerepet játszott ebben az eredményben és valószínű, hogy ha maradt volna az az aszály, akkor nem lett volna jó ez a döntés!”

Algfi

Az Algafix élő algás biostimulátor, mely növényi hormonok (auxin, citokinin) termelésével képes serkenteni a növények fiziológiai folyamatait, fokozza a növény növekedését és a stresszel szembeni ellenállóságát.

 

Egy szintén BactoFil Kukorica-val kezelt 22,3 ha-os területen, a kelést követő hideg és szárazság okozott problémát, szinte alig fejlődött a kukorica.

„Eléggé elvoltam keseredve, hogy nem fog jól sikerülni! Tanácsot is kértem Dr. Kiss János-tól, az AGRO.bio megyei szaktanácsadójától, hogy rátegyem-e az Algafix-et vagy várjak még vele. Úgy gondoltam hogy  csak az utolsó pillanatban teszem rá, mikor még épp hogy bele lehet menni vontatott permetezővel, de azt a tanácsot kaptam, hogy tegyem rá minél előbb és ez majd átsegíti a kukoricát ezen a hideg, aszályos tavaszon. Rászórtam azonnal és egy héttel később már lehetett látni rajta, hogy haragos zöld lett a kukorica és újra fejlődésnek indult. Az eredmény sem maradt el,  10.5 tonna/ha lett rajta!

2019-ben Attilának a hirtelen jött jégeső okozott problémát a kukoricájában. Akkor így beszélt a történtekről: „Kipermeteztük a kukoricára az Algafix-et és kíváncsian vártuk, hogy fejlődik tovább a növény. Ez a várakozás 3 napig tartott, mert ekkor megjött a  40 mm-es felhőszakadás jégesővel. Sajnos ez a tábla is a jégeső középpontjában volt és csúnyán elverte a kukoricát. Kihívtuk a biztosítót és ezután sok reményt nem fűztünk ehhez a táblához. A jégverés miatt szemmel láthatóan gyorsabban száradt a kukorica, ezért az elsők között arattuk le ezt a táblát, 18.2%-os vízzel. Aratás előtt 6 t/ha termésre számítottunk és meglepődtünk amikor a tábla átlag termése 9.2 tonna/ha lett. Ez önmagában még nem lenne nagy szám, de megkérdeztem az összes gazdát, akinek elverte a jég a kukoricáját, de senki nem érte el a 7 tonna/ha termésátlagot! A terméstöbblet 2 tonna/ha volt a javunkra!!!

Kisdorog_jégvert_kukóKisdorog_jég_2019

A jégeső okozta kár kukoricában, 2019-ben

Mindezek ellenére egy negatív dolgot is tapasztalt. Egy 6 ha-os táblán, ahol a kukorica csak 6.8 tonna/ha eredményt hozott. Tekintve, hogy ezen a területen a gyomírtás nem sikerült olyan jól és évek óta küzdenek a fenyércirokkal, összességében elégedett volt.

„Búzába nem használtunk tavaly semmit az AGRO.bio termékei közül. Sajnos elég gyatra is lett  termés. Most ősszel 2 táblában is alkalmaztam a BactoFil Kalászos + Amalgerol kombinációt, kíváncsian várom a következő szezont, 2021-ben napraforgóban is ki szeretném próbálni!”

Köszönjük a bizalmat!

ABH_logo_sárga

 

Növelje a növénytermesztés biztonságát és őrizze meg talajainak termőképességét az AGRO.bio mikrobiológiai termékeinek használatával!

Az AGRO.bio termékei és termékpárjai - BactoFil® + TrichoMaxBactoFil® + Amalgerol - kedvező hektárköltséggel kaphatók a 2021-es szezonban is. A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat!

Marketing anyagok