Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

BactoFil® az őszi kalászosok technológiájában!

2021.08.11.Kabai Gábor AGRO.bio

Komplex BactoFil® Kalászos Technológia

Az őszi kalászosok vetésterülete hagyományosan a legmagasabb a hazai termesztési szerkezetben – köszönhetően a Kárpát-medence éghajlati és talajadottságainak –, amely évről évre meghaladja az egymillió hektárt. Ebből adódóan a gazdálkodók folyamatos törekvése a kenyérgabonák mennyiségi és minőségi paramétereinek minél magasabb szintű elérése. A hosszú vegetációs idő alatt még a folyamatosan javuló genetikai potenciálban lévő lehetőségeket is nagyon sok tényező befolyásolja. Ezért a növénytermesztők legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a lehető minél optimálisabb feltételek kialakítása, amelyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy a talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy. Azonban a vegetáció során a terméseredményeket jelentős mértékben meghatározó „talajhatásokat” a mechanikai módszereken túl kiemelten fontos biológiai módszerekkel, pl. BactoFil® Kalászos talajoltó mikrobiológiai készítménnyel is támogatni.

 

 

BactoFil® Kalászos technológiai kisfilmünk megtekintéséhez kattintson ide!

 

BactoFil® Kalászosban lévő asszociatív törzsek a talajban megtelepednek, majd kolonizálnak a növények gyökereivel, számos ponton támogatva azok életfolyamatait. Kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó, és vízgazdálkodó képességére.

 

 

A BactoFil® Kalászos alkalmazásának előnyei:

  • Hormontermelés

A készítményben lévő baktériumtörzsek növényi hormonokat (főleg auxint) szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a gabonanövények csírázását, a gyors és egyenletes kelést.

A kifejlődő, mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően az őszi kultúrák télállósága jelentősen növekszik. A stresszhatások elviselése javul.

  • Tápanyagfeltárás a talajból, növényi maradványokból – humuszképzés

A növények számára nehezen hozzáférhető a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi.

A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.

  • Biokontroll hatás

A BactoFil® termékek használatával jelentősen csökkenthető a talajban lévő kórokozó gombák fertőzése. A baktériumtörzsek lebontják a kórokozók életterét, és az általuk termelt biokémiai anyagoknak (sziderofórok) köszönhetően gátolják pl. a fuzárium gombák szaporodását.

  • Talajszerkezet-javulás

Második-harmadik év használata után talajszerkezet-javulást eredményez, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg.

 

BactoFil® Kalászos 1 l/ha-os dózisban, hektáronként 20–60 l vízben kijuttatva a talajra permetezve és azonnal bedolgozva, vagy vetéssel egy menetben folyékony starter adapterrel közvetlenül a magágyba juttatva alkalmazható. AKG-ban engedélyezett termék.

 

 

A korábbiakban említett biokontroll hatást célszerű Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax készítmény 1 kg/ha dózisú kombinációjával tovább növelni pl. kukorica előveteményű területeken, ahol a fuzáriumfertőzés kialakulásának veszélye magasabb.