Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

Mikrobiológiai önvédelem napraforgóban

2020.03.19.ABH

Az olajos növények termőterülete hazánkban napjainkra elérte az 1 millió hektárt. Ennek kézzel fogható hatása, hogy a növénybetegségek áttelelő képleteinek (azaz a fertőző inokulum) mennyisége megnövekszik a talajban, megnövelve a következő évek kórtani kockázatát és a a növényvédelem költségeit.

Az olajos növények, így a napraforgó legveszélyesebb kórokozója, a fehérpenészes szárrothadás vagy ahogyan minden termelő ismeri a szklerotínia. Mérsékelten meleg, csapadékos években a felmérések alapján akár 50%-os kárt is képes okozni. A nagy mennyiségben keletkező szaporító képletei, a szkleróciumok, tovább növelik a következő évek fertőzési kockázatát, mivel 5-8 évig is életképesek maradnak a talajban, várva a következő gazdanövény vetését a területen.

 

Szotyi01

A napraforgó betegségei áttelelő képleteinek mennyisége megnövekszik a talajban, kiszorítva onnan a hasznos mikroorganizmusokat.

 

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talajhigiénia javításával a termelés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújt segítséget a mikrobiológia technológiája.

A BactoFil® Napraforgó gyors kezdeti fejlődést, minél előbbi talajtakarást biztosít, növelve ezzel a gyomirtási technológiák biztonságát. A termékben megnövelt Azospirillum lipoferum aránya aktívabbá teszi a nitrogénmegkötés hatékonyságát és a növekedési hormon (auxin) termelését javítja.

A BactoFil® Napraforgóban lévő mikroorganizmusok számos ponton támogatják a növények életfolyamatait és kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó-, és vízgazdálkodó képességére.

 

ALKALMAZÁSÁNAK ELŐNYEI

Hormontermelés

A készítményben lévő talajbaktériumok növényi hormonokat szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a napraforgó csírázását, a gyors és egyenletes kelést. A kifejlődő mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően a télállóság jelentősen növekszik. A stresszhatások elviselése javul.

 

Tápanyagfeltárás a talajból

A növények számára nehezen hozzáférhető, a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.

 

Talajszerkezet javulás

Két-három év használat után talajszerkezet javulást eredményez, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg.

 

Biokontroll hatás

A BactoFil törzsei a bedolgozás mélységéig a saját életterüket és saját magukat megvédik a velük versenyben lévő, a napraforgóra káros mikroorganizmusoktól (pl. szklerotínia). Ezt nevezzük biológiai önvédelemnek, más szóval biokontrollnak. A BactoFil® Napraforgó esetében ez a Pseudomonas törzsek ún. sziderofór termelését jelenti.

 

Szotyi02

 

A BactoFil® Napraforgó 1 l/ha-os dózisban alkalmazható, AKG-ban engedélyezett termék.

Azokon a területeken, ahol a napraforgó előtt 2-3 évvel napraforgót, repcét vagy szóját termesztettek, szinte szükségszerű vetés előtt 1 l/ha BactoFil® Napraforgó + 1 kg/ha TrichoMax kombinációval talajoltást végezni.

A Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax mikrobiológiai készítmény biokontroll hatásával biztosítja a gyökérkörnyezet egészséges állapotát. Parazitálja a fertőzés forrását jelentő szkleróciumokat, ezért a későbbi gombaölő szeres állománykezelések hatékonysága is jobb lehet.

Tegye már tavasszal sikeressé termőtalaját a BactoFil® termékekkel!

Marketing anyagok