BactoFil® Napraforgó

Bactofil Napraforgó - talajbaktériumok

Megújult a BactoFil® termékcsalád! A még jobb biológi­ai hatás érdekében a jövőben kultúrnövé­nyekre adaptált, speciális talajoltó készítmé­nyeket kínálunk partnereink részére.

A törzsállományok arányainak növénykultúránként való megváltoztatása hatékonyabb nitrogénkötést, jobb foszfor- és káliumfeltárást biztosít, intenzívebbé teszi a biológiailag akítv anyagok (hormonok, vitaminok stb.) termelődését. A talajszerke­zet javul, gyorsabb csírázást, erőteljesebb gyökérfejlődést érhe­tünk el.

A BactoFil® Napraforgó talajbaktérium esetében a gyors kezdeti fejlődést, minél előbbi talajtakarást tűztük ki célul, nö­velve ezzel a gyomirtási technológiák biztonságát. A megnövelt Azospirillum lipoferum aktívabbá te­szi a nitrogénmegkötés hatékonyságát és a növekedési hormon (auxin) ter­melését javítja.

Felhasználás

Napraforgó talajkezelésére 1,0–1,5 l/ha mennyiségben szántóföldi permetezőgéppel 150–250 l vízmennyiséggel, speciális kijuttató berendezéssel 40–80 l vízmennyiséggel kijuttatva vetés előtt a talajba dolgozva, vetéssel egymenetben KITEStart®Liquid NP folyékony műtrágyával a sorba adagolva.

BactoFil® Napraforgó talajbaktérium már 5 °C-tól hatékonyan segíti gazdálkodását!

Talajbaktériumok - BactoFil Napraforgó

MILYEN PROBLÉMÁKAT OKOZ, HA NEM MEGFELELŐ A BIOLÓGIAI ÉLET A TALAJBAN?

  •  talajszerkezet romlás (tömörödött, levegőtlen, elsavanyodott stb.)
  •  rossz vízgazdálkodás (pangó vizek, belvizek), gyors kipárolgás
  •  csökkenő szervesanyag tartalom (elégtelen humifikáció)
  •  a kultúrnövények potenciális fejlődésének elmaradása
  •  elégtelen műtrágya hasznosulás
  •  fokozott növényvédelmi problémák (fertőzött növényi marad­ványok)
  •  nehezített talajművelés (szár- és gyökérmaradványok)
  •  nagyobb vonóerő igény (növekvő üzemanyagfelhasználás)

MI A MEGOLDÁS?

A megoldás a BactoFil® Napraforgó talajbaktérium beillesztése a növénytermesztési technológiákba, ezzel kialakítva a talaj és a növény egészséges kapcsolatát.

BactoFil® Napraforgó hatása

 

TÁPANYAGFELTÁRÁS, JAVULÓ MŰTRÁGYAHASZNOSULÁS

A BactoFil® Napraforgó a nitrogént a talaj pórusai­ban lévő levegőből köti meg, majd vízben jól oldódó ammó­nium-ionná alakítja át, és így az a növények számára felvehe­tővé válik. További előnye, hogy a kijuttatott műtrágyák hasz­nosulását is jelentősen javítja.

A csírázást és a kezdeti fejlődést döntően meghatározza a foszfor hozzáférhetősége, amely a hideg és/vagy szélsőséges pH-jú talajokon gátolt.

A BactoFil® Napraforgó a talajban ásványi formában lekötött, illetve a lebomló növényi maradványokban szerves formában lévő foszfort, káliumot, mezo- és mikroelemeket oldhatatlan formákból oldhatóvá teszi.

Talajoltás hatása - napraforgó

BIOLÓGIAILAG AKTÍV ANYAGOK TERMELÉSE

A BactoFil® Napraforgó-ban lévő talajbaktérium tör­zsek auxint, gibberellint és kinetint szintetizálnak, amelyek az alábbiakat eredményezik:

• gyors csírázás, egyenletes kelés

• mélyre hatoló, sűrű gyökérzet

• jóval ellenálóbbá válnak, például a fagyással és az aszállyal szemben

TALAJSZERKEZET JAVULÁS

A BactoFil® termékek használata már a második-harmadik év után egyértelmű talajszerkezet javulást eredményez. Egyes baktériumtörzsek (például Micrococcus roseus) által termelt ún. exopoliszacharidok (EPS) a különálló talajszemcsék közötti kötőanyag (lásd kép) szerepét látják el. Az elemi szemcsékből így felépülő talaj pórusokban gazdagabb, jobb hő- és vízgazdálkodású lesz.
Eredmény: javuló talajszerkezet művelhetőségben (üzemanyag felhasználás csökkenés), a szélsőséges időjárás okozta károk csökkenésében, a talaj vízmegtartó képességének javulásában, a termesztett növény kondíciójában és a termésmennyiségében is megmutatkozik.

Talajellenállás - BactoFil napraforgó

BIOKONTROLL

Első lépés a kórokozó fonalas gombák (pl. szklerotínia) életterének csökkentésében

A BactoFil® termékek használatával jelentősen csökkenthetők a talajban lévő kórokozók és fertőzésük (lásd diagram). A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kór­okozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradványokat. Továbbá felveszik előlük az életfolyamataikhoz nél­külözhetetlen vasionokat (Fe+++) és olyan anyagokat termelnek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szignifikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást, amelyet a TrichoMax együttes felhasználásával javíthatunk.

BactoFil napraforgó

A napraforgó terméseredményét rengeteg tényező befolyásolja, ezeknek csak egyike az agrotechnika, amelynek része a talajoltás technológiája. Az előző grafikonokon bemutatott növényt támogató hatás mértékét betakarításig a különböző biotikus és abiotikus tényezők csökkentik. Az elmúlt 3 év mérései szerint a napraforgó esetében a talajoltás termésnövelő hatása még ennek ellenére is 2–22% között volt.

BactoFil Napraforgó hatása

BactoFil® Napraforgó eltarthatóság: 0–5 °C alatti hőmérsékleten 8 hónapig, 6–10 °C közötti hőmérsékleten 6 hónapig, 10–20 °C közötti hőmérsékleten 3 hónapig, 20–25 °C közötti hőmérsékleten 1 hónapig, 25 °C feletti hőmérsékleten 1 hétig

BactoFil® Napraforgó letölthető prospektus

Engedélyokirat