Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

Nakon is bizonyított a BactoFil® technológia

2019.11.07.AGRO.bio

Interjú Jakab Gábor - naki gazdálkodóval

Nakon is bizonyított a BactoFil® technológia

Minden rosszban van valami jó - tartja a mondás. Így járt ezzel Jakab Gábor - naki gazdálkodó is, akinek a hibrid napraforgó tábláján a nyári vihar komoly károkat okozott. A viharkárok felmérése során bebizonyosodott, hogy érdemes volt alkalmazni a BactoFil® technológiát az elmúlt években.

 

Nak egy csendes falu Tolna és Somogy megye határán, Dombóvártól alig 12 kilométerre. Szorgalmas lakói mindig a mezőgazdaságból éltek, növénytermesztést, állattenyésztést folytattak. Itt gazdálkodik Jakab Gábor is, akit a napraforgóban tapasztalt BactoFil® hatás miatt kerestünk fel.

 

Interjú Jakab Gábor - naki gazdálkodóval

ABH Arra kértük Gábort, mutassa be gazdaságukat!

 

J.G. Fiatal korom óta a mezőgazdaságban dolgoztam. Egyéni gazdálkodó 2006 óta vagyok. A gazdálkodást az öcsémmel, apámmal és Hammer Zoltán társammal együtt végezzük. Összesen 250 ha saját tulajdonban lévő területet művelünk. Ezen felül a környező falvakban 300 ha területen teljes körű szolgáltatást végzünk. A vetésforgónk a szokásos árunövényekből - búza, napraforgó, kukorica - áll össze. Néha sikerül kisebb területen hibrid napraforgó vagy hibrid kukorica vetőmagot termeszteni.

 

ABH Láthatjuk, hogy jól felszerelt géppark áll rendelkezésre.

 

J.G. Igen, folyamatosan fejlesztjük a gépparkot. Erőgépeink John Deere gépekből állnak. A precízebb munkákat - mint a vetés, permetezés - már GPS technológiával végezzük.

A Jakab testvérek már bíznak a BactoFil® technológiában

ABH A BactoFil® technológiát mióta alkalmazzák?

 

J.G. Először 10 éve használtam tavasszal a BactoFil® A10-et, kukoricában 5 hektáron. Már akkor ősszel észrevettem, hogy ezt az 5 hektárt könnyebb volt szántani, mint a többit. A környéken egyre többen kezdték alkalmazni a BactoFil®-t és jó véleményeket mondtak róla, ezért mi is úgy döntöttünk, hogy használjuk ezt a terméket.

2017 őszén a kukorica és napraforgó tarlókat lekezeltük BactoFil® Cell szárbontóval. A következő év tavaszán a kukorica és a napraforgó alá szórtuk vetés előtt a BactoFil® A10, illetve BactoFil® B10 talajoltót. Ősszel azután ezeknek a tarlója is újra BactoFil® Cell szárbontót kapott.

Az idén tavasszal az új fejlesztésű BactoFil® Kukorica és BactoFil® Napraforgó került a talajainkba. A BactoFil® mellett 2018 tavaszán elkezdtük használni búzában és napraforgóban az Algafix® élőalga biostimulátort és a hozzá kapcsolódó lombtrágyákat. Ezekkel is nagyon elégedettek vagyunk.

ISMERJE MEG A BACTOFIL® TERMÉKCSALÁDOT! KATTINTSON!

ABH Kérem, mondja el a nyáron mit tapasztalt a viharkáros hibrid napraforgóban?

 

J.G. A terület, ahol a hibrid napraforgó volt, egy 24 hektáros tábla. Ebből 14 hektár a saját földem, amelyet először 2017 őszén BactoFil® Cell szárbontóval kezeltem, mert nagy szártömeg maradt a kukorica után. A 2018 tavaszán újra kukorica került a területre, ezért vetés előtt a magágyba BactoFil® A10-et dolgoztunk, majd ősszel a kukorica tarló újra BactoFil® Cell szárbontót kapott. Az idei évre napraforgót terveztem erre a területre. Szerencsére sikerült hibrid napraforgó vetőmag előállításra szerződést kötni. A Sclerotiniafertőzés megelőzésére erre a területre BactoFil® Napraforgó + TrichoMAX csomagot rendeltem az AGRO.bio Kft-től.

A hibrid napraforgónk jól kikelt és szépen növekedett egészen addig, míg egy júliusi délután egy orkán erejű vihar, jégesővel le nem csapott rá. A károsodás komoly mértékű volt, a levelek megszaggatva, sok napraforgó gyökerestül kifordulva feküdt a földön. A hibrid napraforgóra biztosítást kötöttünk tavasszal, ezért kihívtuk a biztosítót kárfelvételre. A biztosító egy drónnal légi felvételt készíttetett és a fotón jól látszik egy sötét zöld terület, amely az én BactoFil® technológiás területem volt.

Drónos légi felvétel - a vonalak között a BactoFil technológia kereszt irányban

J.G. Amikor jobban felnagyítottuk a képet, jól látszott, hogy a BactoFil® technológia által jóval kevesebb a megdőlt napraforgó, mint a mellette lévő kezeletlen területen. Ennek oka az lehetett, hogy a BactoFil®-lal kezelt napraforgónak láthatóan erősebb szára és nagyobb gyökérzete volt. Ez a látvány nagyon meggyőző volt és az eredményt a több éve alkalmazott BactoFil® technológiának tudhatom be.

 

ABH Milyen volt a hibrid napraforgó terméseredménye?

 

J.G. Learattuk a napraforgót és itt jött a következő meglepetés. A vihar ugyan megtépázta, de még így is jelenős terméstöbblet volt a BactoFil® technológia kezeléseinek javára.

A kezeletlen területen 700 kg/ha hibrid napraforgó termést arattak. Én a BactoFil® technológiás területemen 1100 kg/ha termést arattam. Ez a 400 kg különbség jelentős a vetőmag előállításnál.

 

"Ha felszámolom a négy alkalommal végzett BactoFil® kezelés költségét, ami TrichoMAX-xal együtt 40 ezer forintba került, még akkor is

 

KÖZEL 200 EZER FORINTTAL TÖBB ÁRBEVÉTELT ÉRTEM EL

 

hektáronként a BactoFil® technológiával a kezeletlen területhez képest!"

 

 

J.G. Aratás után jeleztem az eredményeket az AGRO.bio területi képviselőjének, aki hozott egy műszert, egy penetrométert, amivel megmérhettem a termőtalajom keménységét, ellenállását. A mérés nagyon meggyőző eredményt mutatott.

Gábort meggyőzte a penetrométerrel való mérés, a BactoFil technológia termőtalajára gyakorolt hatásáról

J.G. A BactoFil® technológia területén a műszert minden mérésnél le tudtam nyomni 40 centi mélységre és a mérések átlag értéke 27 N/cm2 volt. A kezeletlen területen 30 centi mélységre, s volt, ahol csak 20 centi mélyre tudtam leszúrni a műszert, olyan kemény volt a talaj. Ezen a területen a mérések átlag értéke 49 N/cm2 volt.

ABH Milyen növény következik a napraforgó után?

 

J.G. A napraforgó után kukoricát szeretnék vetni. A napraforgó tarló szántás előtt kap egy BactoFil® Cell szárbontó kezelést. Tavasszal pedig a vetés előtt BactoFil® Kukorica talajoltóval kezeljük a területet. Az eredmények meggyőztek, hogy folytatni kell a komplex BactoFil® technológia alkalmazását.

 

ABH Köszönjük a bizalmat és sok sikert kívánunk!

 

Az interjút készítette: Dr. Kiss János - Tanár úr (2019)