Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

Egészséges, jó minőségű magágyat - gyorsan

2018.11.07.AGRO.bio

. A magas termésátlagok a szokásosnál is több tarló és gyökérmaradványt hagytak maguk után, aminek az elbomlásához - a fentiek miatt - lényegesen kevesebb idő lesz. Borítékolható, hogy a tavaszi magágyelőkészítéskor ez a probléma fokozottan fog visszaköszönni.

A rendkívül száraz késő nyári-őszi időjárás pozitívuma volt, hogy a kukorica egyik legnagyobb termelési költsége a szárítás, gyakorlatilag elmaradt, jelentősen növelve az ágazat jövedelmezőségét. Ugyanakkor a betakarítás után a „csontszáraz” talajokon a rutin talajmunkákat nem lehetett elkezdeni. A magas termésátlagok a szokásosnál is több tarló és gyökérmaradványt hagytak maguk után, aminek az elbomlásához - a fentiek miatt - lényegesen kevesebb idő lesz. Borítékolható, hogy a tavaszi magágyelőkészítéskor ez a probléma fokozottan fog visszaköszönni.

A kukorica tarlómaradványainak elbontása időszerűbb, mint valaha!

A kukorica betakarítása után visszamaradt jelentős (akár 12-15 tonna/ha!) tarlómaradvány talajba való bedolgozása, majd lebontása agrotechnikailag, tápanyag gazdálkodás és a növényegészségügy szempontjából is fontos feladat. Az irányított mikrobiális tarlóbontás a talajba került, nagy mennyiségű növényi maradvány lebontását teszi intenzívebbé és gyorsabbá.

Az ehhez a feladathoz kifejlesztett BactoFil® Cell az intenzív tarlóbontáshoz szükséges, és a folyamat megnövekedett nitrogén igényét biztosítani képes speciális törzseket tartalmaz.

Az AGRO.bio megbízásából a NÉBIH pécsi talajbiológiai laboratóriumában a szakemberek kétféle talajtípuson és három növény esetében vizsgálták a mikrobiológiai oltóanyagok alkalmazásával végzett tarlóbontás dinamikáját. A kukorica szármaradványok esetében az eredmények azt mutatják, hogy BactoFil® Cell alkalmazásával 10 hónap alatt a tarlómaradványok tömege 90-95%-kal csökken, azaz bomlik el és válik felvehetővé a következő növény számára.

Felhasználási javaslat: A BactoFil Cell tarlóbontó oltóanyagot (1 l/ha 200-400 l/ha vízmennyiséggel) közvetlenül az egyenletes apróságúra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Mivel a készítményben található törzsek enzimjei azok külső falához tapadnak, ezért törekedni kell a minél jobb permetléborításra. Ha kijuttató szerkezettel (BactoFil T-Jet) végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A munkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítően egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra!