Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

BactoFil Kukorica, a biológiai STARTER!

2020.04.01.ABH

A kukorica termesztésében is a vegetáció első felében a csírázás, gyökeresedés, azaz a lendületes START a meghatározó a termés szempontjából.

 

Mikrobiológiai támogatás a termésbiztonság növeléséért!

Kuk1

Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

A mikrobiológia STARTER módszerével, azaz a BactoFil Kukoricával történő talajoltás alkalmazása az ismert kumulatív (azaz együttes és összegzett) hatások révén a következő módon támogatja a kukorica START-ját:

 

1. tápanyagok hozzáférhetőségének biztosítása

BactoFil® Kukorica talajoltó baktérium törzsei a levegő nitrogénjének megkötésével nitrogént, a talajban kötött állapotban lévő tápelemek felvehetővé tételével pedig további makro-, mezo -és mikroelemeket biztosítanak a gyökérzet számára. Ezzel gyorsabb, egyöntetűbb fejlődést, a biomassza tömegének növekedését segítik.

 

2. bioaktív anyagok termelése

A gyökérzónába juttatott talajbaktériumok közössége a növény igényeinek megfelelő összetételben a csírázást és a gyökeresedést stimuláló hormonokat, vitaminokat, enzimeket, szerves savakat állít elő. Ezek az anyagok a növény fejlődésében játszanak kulcsszerepet, és hatásuk a növekedés mértékében jelentkezik.

 

3. biokontroll tevékenység

BactoFil® Kukorica talajbaktérium törzsei jelentős mennyiségű antibiotikumot és ún. sziderofor (Fe+++ megkötő) vegyületeket termelnek. Ezek a gyökérzónában fejtik ki a hatásukat, és alapvető céljuk, hogy egészségessé tegyék a gyökérzónát a káros szervezetektől, biztosítsák gyökérzet higiéniáját. Ezzel a tevékenységükkel tehát a mikróbák önmagukat és az élőhelyüket védik (mikrobiológiai önvédelem).

 

4. talajszerkezet építés

A talaj építő elemeit többek között a BactoFil® Kukorica talajbaktériumai által termelt különféle anyagok (pl. cukrok, nyálkaanyagok) ragasztják össze és képeznek ezáltal ún. aggregátumokat. Segítségükkel javul a talaj szerkezetessége, illetve annak levegő-, víz- és tápanyag-gazdálkodása.

 

5. cellulózbontás

A holt szerves anyag lebontásában, a humifikációban jelentős szerepe van a BactoFil® Kukorica baktérium törzseinek. Levegős viszonyok között segítik és stimulálják a elhalt növényi részek bontását, amelyek így a növények és más mikrobák számára is felvehető tápanyaggá (táphumusz) alakulnak. A szerves anyagok bontásához szükséges nitrogént a készítmény törzsei a levegőből kötik meg, csökkentve a káros pentozán hatás kialakulását.

 

Az elmúlt években számos üzemi kísérletben igazoltuk a BactoFil® talajoltás pozitív STARTER hatását.

 

A vegetáció alatt végzett fenometriai értékelések azt mutatták, hogy a gyökér- és zöldtömeg átlagosan 12-15 %-kal növekedett. Ez – a növényi növekedést és fejlődést támogató (biostimuláló) hatás – többek között a gyökérzóna megnövekedett aktivitásának (hormontermelés, tápanyagok mobilizálása) köszönhető.

 

A javuló növényi paraméterek (nagyobb gyökérzet és vegetációs felület) hatására a kukorica a vegetáció során jobban tudta hasznosítani a rendelkezésre álló alapanyagokat (pl. tápanyagok, víz, napfény). Ezt az értékelések során a csövek tömegének, illetve a hosszának a változása mutatta a kontroll terület 100%-hoz viszonyítva.

KUK2

Mikrobiológiai készítményeinkkel komplex mikrobiológiai START-kezelést tud biztosítani növényének, amelynek eredményességét e grafikon mutatja, a BactoFil® Kukorica, az Amalgerol® vagy

TrichoMax® készítményekkel való kombinációjának hatékonyságát az AlgaTer talajalgás kontroll 100 %-hoz viszonyítva.

Kuk3

A starter hatás mellett a folyékony starterműtrágya hatásfokát is jelentősen javítja.

kuk4

BactoFil Kukorica + KITE Start FL a kép bal oldalán és a kontroll a jobb oldalon

A BactoFil Kukoricával történő talajoltás nem önálló technológiai elem, hatása a komplex termesztés-technológia részeként érvényesül.

Alkalmazásával javul a terméspotenciál kihasználása, amit az egyéb agrotechnikai elemek és a termesztési feltételek optimalizálása is befolyásol. A következő grafikonon a Demo Farm Projekt keretében végzett vizsgálatok eredménye is igazolja a fenti állítást. A kontroll terület 100% -hoz viszonyítva mutatja a talajoltás potenciált növelő hatását (13-14 %), amely aztán a termesztési feltételek korlátozó hatásának ellenére is hozamnövekedésben (8%!) realizálódik. (Megjegyzés: a grafikon első három paramétere a növény, míg a hozam a terület „teljesítménye”, értékét egyéb tényezők befolyásolhatták.)

kuk5

Az AGRO.bio talajoltó készítményei és termékpárjai kedvező hektárköltséggel kaphatók a 2020-as szezonban is. A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat!

 

Növelje a növénytermesztés biztonságát és őrizze meg talajainak termőképességét az AGRO.bio mikrobiológiai termékeinek használatával!

 

Küldetésünk:


Adjuk vissza az életét a termőföldnek, hogy az emberiség

tiszta környezetben és egészségesen élhessen a Földön!

kuk6

Marketing anyagok