Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

BactoFil® Kalászos az őszi kalászosok termesztés technológiájában

2019.09.04.AGRO.bio

Repce után, búza előtt

 

 

BactoFil® Kalászos

az őszi kalászosok termesztés technológiájában

 

Repce után, búza előtt

Az őszi kalászosok vetésterülete hagyományosan a legmagasabb a hazai termesztési szerkezetben - köszönhetően a Kárpát-medence éghajlati és talajadottságainak -, mely évről-évre meghaladja az egy millió hektárt. Ebből adódóan a gazdálkodók folyamatos törekvése a kenyérgabonák mennyiségi és minőségi paramétereinek minél magasabb szintű elérése. A hosszú vegetációs idő alatt még a folyamatosan javuló genetikai potenciálban lévő lehetőségeket is nagyon sok tényező befolyásolja. Ezért a növénytermesztők legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára az optimális feltételek kialakítása, melyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

A talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy. Azonban a vegetáció során a terméseredményeket jelentős mértékben meghatározó „talajhatásokat” a mechanikai módszereken túl kiemelten fontos biológiai módszerekkel pl: BactoFil® Kalászos talajoltó mikrobiológiai készítménnyel is támogatni.

Bokrosodás - már ősszel!

A BactoFil® Kalászosban lévő asszociatív törzsek a talajban megtelepednek, majd kolonizálnak a növények gyökereivel, számos ponton támogatva azok életfolyamatait. Kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó-, és vízgazdálkodó képességére.

A BactoFil® Kalászos talajoltás alkalmazásának előnyei:

Hormontermelés
A készítményben lévő baktériumtörzsek növényi hormonokat (főleg auxint) szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a gabonanövények csírázását, a gyors és egyenletes kelést. A kifejlődő mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően az őszi kultúrák télállósága jelentősen növekszik. A stresszhatások elviselése javul.

Talajszerkezet javulás
Második-harmadik év használata után talajszerkezet javulást eredményez, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg.

Tápanyagfeltárás a talajból, növényi maradványokból – humuszképzés

A növények számára nehezen hozzáférhető a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.

Biokontroll hatás

Az első lépés a kórokozó fonalas gombák (pl. fuzárium) életterének csökkentésében. A BactoFil® termékek használatával jelentősen csökkent­hetők a talajban lévő kórokozók és fertőzésük (lásd diagram). A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kór­okozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradvá­nyokat. Továbbá felveszik előlük az életfolyamataikhoz nél­külözhetetlen vasionokat (Fe+++) és olyan anyagokat termel­nek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szigni­fikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást.

 

Az említett biokontroll hatást célszerű Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax készítmény 1 kg/ha dózisú kombinációjával tovább növelni pl. kukorica előveteményű területeken, ahol a fuzárium fertőzés kialakulásának veszélye magasabb.

 

Marketing anyagok