Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

BactoFil Cell a szárbontás nagymestere

2015.09.30.AGRO.bio

Minden évben fontos kérdés, hogyan lehet hatékonyan lebontani a nagy mennyiségű szár- és gyökérmaradványokat. Ha ezekelbontása nem történik meg, akkor igen komoly problémák jelentkeznek a talajművelés és a következő kultúrnövény esetében.

 

 

BactoFil Cell EDM 2015

Tisztelt Partnerünk!

Minden évben fontos kérdés, hogyan lehet hatékonyan lebontani a nagy mennyiségű szár- és gyökérmaradványokat. Ha ezekelbontása nem történik meg, akkor igen komoly problémák jelentkeznek a talajművelés és a következő kultúrnövény esetében.

Melyek ezek a problémák?

• káros pentozán hatás

• segíti a kórokozó gombák (pl. fuzárium) és a kártevők (pl. kukoricamoly) áttelelését

• károsan hat az utóveteményre

• talajszerkezet romlás

• rosszabb vízgazdálkodás

• nehezebb talajművelhetőség

Ugyanakkor a tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok hatalmas tápanyagforrást jelentenek, melyet csak baktériumok használatával tudunk a következő növény számára felvehetővé tenni.

Egy hektár kukorica aratása után a tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok átlagolt N-P-K hatóanyagtartalma (kg/ha)

Nitrogén (N) kg/ha Foszfor (P) kg/ha Kálium (K) kg/ha
128 50 155

 

Egy hektár kukorica aratása után a tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok N-P-K hatóanyagtartalmának értéke (Ft/ha)*

Nitrogén (N) Ft/ha Foszfor (P) Ft/ha Kálium (K) Ft/ha Hektáronkénti érték
30 118 15 866 27 125 73 110

*2015. márciusi nagykereskedelmi árakon számolva.

Kukoricaszárbontás, Hetes (Kezelés: 2014. 11.05., értékelés: 2015. 02.19.)

BactoFil Cellel végzett kísérlet talajszelvénye

A KITE Zrt. Hetesben végzett kísérletet a BactoFil® Cell cellulózbontó baktérium készítménnyel. Kezelt terület: 3,5 ha. Kijuttatás: BactoFil® Cell 1 l/ha, lémennyiség 250 l/ha, kombájnzúzott tarlóra. Bedolgozás: kijuttatás napján leszántva.

Értékelés: 2015. február 19. Talajszelvény vizsgálata szármaradványok után, 60 cm mélységig. Szármaradványok a kezelt területen nem találhatók a leforgatott rétegben. A kezeletlen részen látható a leforgatás mélységében a szármaradványok egyenes, tömött rétege. A felvételek jól mutatják, hogy a BactoFil® Cell felgyorsítja a szármaradványok lebomlási folyamatát. Ami a természetben 2–3 év alatt zajlik le, az a BactoFil Cell® baktériumtrágyávál 4–6 hónap alatt történik meg. Jelen esetben 4 hónap alatt bomlott le a szármaradvány.

 

A BactoFil® CELL használatának előnyei: 

Baktériumtrágya akció 2015 ősz

 - a tarlómaradványok gyors és hatékony elbontása

- tápanyagfeltárás (talajból és a növényi maradványokból)

- nitrátérzékeny területen korlátozás nélkül használható

- nitrogénkötés

- a káros pentozán hatás elkerüléseBactoFil Cell 10l és 1l

- „talajfertőtlenítés”

- javítja a talaj vízgazdálkodását

- humifikál (szerves trágyát pótol)

- jobb talajszerkezetet biztosít

Hogyan kell használni a BactoFil® CELL-t?

A BactoFil® CELL cellulózbontó baktérium készítmény kijuttatása az aratást követő szárzúzás után időszerű. A kijuttatást követően a szármaradványokkal együtt forgassuk alá 2–4 órán belül. Nem keverhető folyékony műtrágyákkal vagy UAN oldatokkal.

Dózis: 1,0 l/ha, melyet szántóföldi permetezőgéppel 200–400 l/ha vízmennyiséggel kell kipermetezni, de a legkorszerűbb eszköz a BactoFil® Cell kijuttatásához a BactoFil® T-JET. A BactoFil® CELL hatékonysága egyes adjuvánsok (pl. Spraygard) hozzáadásával fokozható.

Amennyiben a lekerülő kukoricát az ősszel búza követi, célszerű a BactoFil®Cell 1 l/ha-os dózisát a BactoFil® A10 1 l/ha-os dózisával kombinációban kijuttatni.

T-JET akció

"A BactoFil® Cell jelenleg a piacon elérhető legátgondoltabban összeállított szárbontó készítmény, amely a gyógyszeripari színvonalú gyártásnak és minőségellenőrzésnek köszönhetően emelkedik ki a piac többi szereplője közül. Az alkalmazott Cellvibrio törzs nemcsak képes a magas xilántartalmú kukoricaszárral is megbirkózni, de hűtőszekrényben növekednek cellulózt tartalmazó Petri csészékben, így a télálló képességük garantált. A Cellvibrio tevékenységét a Pseudomonas fluorescens és az Azotobacter vinelandii hidegtűrő variánsai egészítik ki." Dr. Erdélyi Balázs (Fermentia Kft. kutatásvezető)

Mikor NE használjunk baktériumtrágyát?

Amennyiben a kijuttatás idején aszály van és a talaj a bedolgozás mélységéig száraz, várjuk meg a kijuttatással a csapadékos periódust!

 

Marketing anyagok

Kapcsolódó galériák