SZÓJÁBAN IS ÉRDEMES BACTOFILT HASZNÁLNI

2010.01.04.

Szóját nem érdemes mindenhol termeszteni, de ahol igen, ott kár kihagyni a technológiából a BactoFil-os talajkezelést.

Emlékszem azokra az időkre, amikor a Magyar Konyha jobbnál-jobb szójás recepteket közölt és a házi anyácskák azon versenyeztek, hogy ki tud olyan fasirtot csinálni szójából, hogy apuka nem jön rá, hogy nem darálthúsból készítette. Akkor még csak a növény egyedülálló fehérjeösszetételét ismerték, ma már viszont egyértelmű, hogy a rendszeres szójafogyasztás jelentősen csökkenti a nőknél a mellrák, férfiaknál pedig a prosztatarák kockázatát.

A hazai szójatermesztés kérdése régóta megosztja a szakembereket. Vannak, akik azt mondják, hogy nem ide való és nem lehet megfelelő termésbiztonsággal gazdaságosan termeszteni. Mi azt gondoljuk, hogy vannak olyan részei az országnak- és vannak már olyan fajták, ahol- és amelyek használatával a szója biztonságosan és gazdaságosan illeszthető a vetésforgóba. A BactoFil B 10 talajbaktérium készítmény használatával pedig a termésbiztonság jelentősen növelhető. Jó tanúságát adta ennek a tavalyi aszályos év terméseredménye, két helyszínen és 5 fajtával beállított kísérlete, amelyről a téma gazdája dr. Kiss János területi képviselő kollegám írt.

A felső kép 2009. szeptember 3-án készült Kölkeden, ahol Hegedűs Sándor, a terület gazdája mutatja be a környékbeli termesztőknek a BactoFil-lal kezelt szója fajtakísérletet.

A szója a legnagyobb fehérje tartalmú növényünk, amely emberi táplálékként és takarmány növényként is nagyon fontos. Jelentősége még, hogy gyökerén N gyűjtő baktériumok találhatók, így N-ban gazdagítja a talajt és az őszi kalászosoknak is nahgyon jó előveteménye. A szója őshazája Ázsia, ahol sok a csapadék és a pára, ezért hazánkban csak korlátozottan termeszthető. Fő termőterülete, a déli- és nyugati országrészekben van. Jelenleg a vetésterület 25 ezer ha körül mozog, amely a számítások szerint a duplájára is növelhető.

A Saatbau Linz Hungária Kft. és az AGRO.bio Hungary Kft. közösen két helyen állított be kísérletet szójában. Tolna megyében Iregszemcsén Varga István magángazdálkodó földjén és Baranya megyében a Mohács melletti Kölkeden Hegedűs Sándor egyéni vállalkozó területén. A kísérletben a Saatbau Linz 5 szójafajtája került kipróbálásra BactoFil B 10 készítménnyel kezelt területen. Ezekre a fajtákra jellemző, hogy gyors fejlődésőek, korai érésűek és az érés idejére leszáradnak, így deszikkálás nélkül betakaríthatóak. A fajták közepes szárúak, nem bokrosodnak, viszont egy-egy száron 14-16 emelet hüvelyt képeznek és egy hüvelyben 3-4 mag található. A Saatbau vetőmagjaira jellemző még az az egyedülálló tulajdonság, hogy egy úgynevetett Fix és Fertig technológiával a Rhizóbium baktériumokat rácsávázzák a magokra, így nincs szükség a külön oltóporos csávázásra.

Mindkét kísérletet április 22-én sikerült elvetni. A kísérleti területek a vetés előtt egy héttel 1 liter/ha dózisban BactoFil B 10 kezelést kaptak, amelyet azonnal bedolgoztak. A fajták a BactoFilos kezelés hatására szépen, egyenletesen keltek és jól fejlődtek, de az időjárás nem volt kegyes a területekhez. Kölkeden a kísérleti területet május 30-án egy kisebb, míg június 22-én egy erősebb jégverés érte. A második jégverés után a terület gazdája fontolgatta, hogy kitárcsázza a kísérletet, végül megpróbálkozott egy Amalgerol-os kezeléssel 4 liter/ha adagban. A BactoFil és az Amalgerol együtt annyira regenerálták a szóját, hogy mintegy 80%-os termést sikerült elérni a területen. Iregszemcsén június végéig szépen fejlődött a szója, de ezután jelentős szárazság lépett fel, hiszen csak 196 mm eső esett a tenyészidőben. Ez közel 120 mm-rel kevesebb, mint Kölkeden volt.

Összefoglalva az eddigieket elmondható, hogy azért érdemes a szója vetése előtt BactoFil B 10 készítménnyel kezelni a talajt, mert ennek hatására egyértelműen erőteljesebben és egyenletesebben csírázik a szója, a gyökere nagyobbra nő és hamarabb kialakulnak a Rhizóbiumok rajta. A nagyobb gyökérzettel több tápanyagot vesz fel a növény és lényegesen jobban tűri az aszályt. Ez a nagyobb termésbiztonság és a magasabb terméshozam oka, amely a BactoFil használatát szójában is megtérülő befektetéssé teszi.

A BactoFil-lal kezelt szója Kölkeden június 23-án és aratásra éretten, szeptember 3-án.