NAGY HAVAK OLVADNAK...

2010.02.16.

A téli hótakaróra nagy szüksége van a szántóföldeknek, de ha sok hó gyorsan olvad és a talaj nem képes beszívni a vizet, akkor az komoly gondokat okozhat.

"Van nyoma a csapadéknak és a rossz talajszerkezetnek!" Pontosan ezt a rövid kommentet írta nekem tegnap este Hideg László Sziveszter kollegám ehhez a képhez, amelyet egyrészt szomorúnak, másrészt tanulságosnak gondolok. Aki nem ismerné a Tisztelt Olvasók közül, ő az AGRO.bio Hungary Kft. területi képviselője Békés megyében és Csongrád megye keleti részén. Egy régi régi emlék jutott a képről eszembe.

A kis faluban ahol felnőttem, az iskolaudvart természetesen tömörre taposott föld borította. Amikor esett az eső, ez a föld természetesen nem tudta beszívni a vizet, és pillanatok alatt kialakuktak a kisebb nagyobb tócsák, amelyek lassanként kis tavakká olvadtak össze. A pár centivel magasabban lévő részeken "szigetek" jöttek létre és mi gyerekek a szünetekben örömmel vettük birtokba ezeket a kis szigeteket. Álltunk a kis szigeteink közepén, ami akkor csak a mienk volt és arra gondoltunk, hogy ha felnövünk, talán majd lesz egy valódi szigetünk. Szép idők voltak...

Szóval az a helyzet, hogy erősen elgondolkodtató ez a kép most, pláne ott, ahol talán a legkevesebb hó esett a télen. Sajnos elég valószínű, hogy a nagy havak olvadása után gyakori lesz az ehhez hasonló látvány. Természetesen nagyon távol áll tőlem az olyanfajta egyszerű vélemény, hogy ott nem tudja beszívni a föld a vizet, ahol jól elszúrták a talajművelést, meg eketalp réteg és hasonlók. Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy a megfelelően művelt talaj sokkal több vizet képes beszívni és az ilyen területeket jóval kevésbé érinti a víznyomásos foltok problémája. Amikor a kevés csapadék okozza a gondot, akkor a jól művelt föld, amely több vizet is raktározott, jóval tovább képes éltetni a növényt, hiszen a mélyebb rétegekből a felfelé történő vízáramlás is megrörténhet.

Végezetül nagyon reménykedem benne, hogy azért nem lesz annyira vészes idén a belvízhelyzet, másrészt azoknak a termelőknek, akiknek a földjén hasonló látvány mutatkozik, szívből javasolnám a talajélet rendezését a komplex hatású BactoFil termékekkel. Azért fontos ez ugyanis, mivel a levegőt igénylő (aerob) talajbaktériumtörzsek a vizes terület alatt nem képesek a szaporodásra, viszont a víz elvonultával és BactoFil termékek kijuttatásával termékeny talajt nyerhetünk.

http://agrobio.hu/?base=news&type=item&newstype=1&id=167

A fenti link egy korábbi hírhez vezet, ahol többek közt arról is szó van, hogy egy vízborította terület a BactoFil kezelés után még intenzív zöldségtermesztésre is kiválóan alkalmassá vált.