ÍGY LETT A REPCE OKTÓBER 16-RA TÉLÁLLÓ...

2009.10.17.

Az orosházi Try-béta Kft. mintaszerűen szép repcetáblájának a bemutatása.

Nyilvánvaló dolog, hogy a mezőgazdaságban minden év más, de ez az idei valahogy még másabb. Ha nem ez az év lenne, akkor ezt a repcetáblát elnézve magától érthetődő lenne, hogy augusztus végén elvetették a repcét, aztán mostanra ilyen lett. Idén viszont azt gondolom, hogy sokakban felvetődik a kérdés, hogy vajon hogy lett ez a repcetábla ilyen mintaszerű. Ráadásul Békés megyében, Orosháza határában, ami köztudottan nem az ország csapadékos, régi repcés vidéke.

A válasz a BactoFil készítmény használatában keresendő. Augusztus végén történt a készítmény kijuttatása a repce vetése előtt. Ekkor éppen volt annyi nedvesség a talajban, ami elegendő volt a kis magok csírázásához. Ezután pedig a BactoFil B 10 készítményben lévő baktériumok által bioszintetizált növényi hormonok - mint például indol-3-ecetsav - hatására a kis gyökerek nagyon gyors és erőteljes fejlődésnek indultak. Szeptemberben többször megvizsgálva a táblát, az volt tapasztalható, hogy a repce gyökereinek sikerült mindig egy kicsit mélyebbre nőni, mint amilyen mélyen már teljesen kiszáradt a talaj. Emellett nagyon szépen látszott a tipikus BactoFil hatás, a vastag, erős gyökérnyak. Bár az időjárás a kórokozóknak sem kedvezett, azért a BactoFil talajfertőtlenítő- és egyenletes növénytápláló hatása is megmutatkozott az egészséges levélzeten.

Nagyon nagyon fontos megjegyezni, hogy az indol-3-ecetsav a gyökérnövekedést stimulálja, a szár növekedését viszont retardálja, vagyis viszafogja. Az abszolút egyenletes N tápanyag ellátással kiegészülve ez azt jelenti, hogy regulátor vagy a fejlődést visszafogó fungicid használata nélkül is telelésre optimális repcét kapunk.

Repcetábláról véleményt mondani októberben csak a gyökerek megtekintése után szabad. Messziről látszik, hogy ezek a gyökerek mélyre mentek, de a mintaszerű gyökérnyak csak közelről látszik igazán.

Azt gondolom, hogy ezév október 16-án kevés olyan repcetábla van, amelyet nem kezeltek BactoFil-lal és így néz ki egy jellemző növény. A Try-béta Kft. repcetáblájának valószínűleg nem fognak ártani a téli hidegek. Amúgy miden repcetermesztővel közösen reménykedünk abban, hogy kellemes, nem vészes telünk lesz, ami még a későn vetett, vagy a szárazság miatt visszamaradott repcéket sem fogja károsítani.

Összeállította: Hideg László Szilveszter, területi képviselő