1138 LITER A TANK, TELE KÉREM...

2009.10.26.

New Holland, az álmaink traktora és remélhetőleg a közeljövő tecnnikája. 100 év a taraktorgyártás élvonalában.

Kedves Tisztelt Olvasók! Többször szóbakerült már a jó talajművelő gépek mellett a jó traktorok fontossága, hiszen a nagyobb munkaszélességben dolgozó gépek gazdaságosabban üzemeltethetőek, de természetesen csak akkor, ha van olyan traktor, amely képes elhúzni őket. Az üzemanyag jelentős költségtényező, ráadásul ezt azonnal ki kell fizetni, ezért fontos a gazdaságos erőgép. A fenti képen látható kék traktor nem TESCO Gazdaságos, ez csak egyszerűen gazdaságos. Ez elhúz mindent, minden mélységben, szép szolidan, erőlködés nélkül.

Szóval, ahogy lassan a 2009-es év vége felé közeledünk, időszerű, hogy röviden szóljunk arról a traktorról, amely a kiváló traktorok sorának végén található. Ez a New Holland 9000-es sorozata. A kép a Bábolnai Gazdanapokon készült, most szeptemberben és nem véletlen, hogy a traktorsorozat 5 tagjából a 9040-es került ott kiállításra. Ennek a 12,9 literes motorja 435 lóerős. Az alsó képen valaki ül a keréktárcsában, amely talán kicsit érzékelteti a döbbenetes méreteket. Amúgy az abroncsok mérete 650/85R38.

Nekem amúgy nem tetszik az NH traktorok színe, de egy traktornál természetesen ez számít a legkevésbé. Azt gondolom, hogy ez a traktor azoknak ajánlható, akiknek elég nagy tábláik vannak - bár fordulékonyság tekintetében is kiváló - és már elég sokat dolgoztak egy olyan traktorért, amely nagyon sokat tud dolgozni a jó földért és a gazdájáért.

Talán van olyan a Tisztelt Olvasók közt, aki kíváncsi rá, hogy honnak jön ennek a kiváló traktornak a neve. A történet 1895-ben kezdődött, amikor az USA-ban Pennsylvania államban New Holland városában Abe Zimmerman csinált egy jó is malmot, majd más mezőgazdasági gépeket is. 1903-ban céget alapított a mezőgazdasági gépgyártásra, aminek az lett a neve, hogy New Holland Machine Company. Az alsó képen a ma kb. 5000 lakosú New Holland város táblája látható, amelyből kiderül, hogy a várost korábban Earltown-nak, majd New Design-nak hívták. Ehhez képest a francia testvérvárost mutató tábla nem igazán dizájnos (sz.v.sz).

 

 

Mi az AGRO.bio-nál gyakran megemlítjük, hogy milyen nagy jelentőségű a világhírű Gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközponttal közös cégben való kutató-fejlesztő munka. A New Holland traktorokkal kapcsolatban is meg kell említeni, hogy ők a feljesztési tevékenységüket részben a NASA-val közösen a NASA Robotics Engineering Consortium keretében végzik. Ennek eredményeként a New Holland már rendelkezik közvetlen emberi irányítás nélküli gépekkel.

Talán ennél is nagyobb jelentősége van annak, hogy a New Holland már hidrogén hajtású traktorral is rendelkezik. 

Végezetül szeretném megemlíteni, hogy remélhetőleg közel van az idő, amikor elterjedt gyakorlattá válik, hogy a New Holland hidrogén hajtású traktorai húzzák azokat a gépeket, amelyek a BactoFil készítményeket kijuttatják.