KLASSZ KOMBÁJN ÉS NAPRAFORGÓ...

2009.12.08.

A CLAAS talán a legszebb, talán a legjobb, de ez a napraforgó egészen biztosan nagyon jól néz ki.

Nemrég kaptam pár tucat nagyon jó szakmai fotót Kutasi Sándor kollegámtól, amelyek közül ez valamiért különösen tetszett. A képen Pristyák István nagycserkeszi gazdálkodó látható, aki idén 84 hektáron termesztett napraforgót. ( A CLAAS gépek színkombinációját kimondottan barátságosnak találom, másrészt a CLAAS Dominátor kétségtelenül a betakarító gépek egyik ikonja. ) Megkérdeztem Sándort, hogy ez a napraforgó ugye az Alexandra, hiszen ezek a szép nagy tányérok jellemzőek erre a fajtára. Az alsó képek, amelyek Hajdúböszörményben készültek, jól mutatják ezt. Sándor azt mondta, hogy "majdnem, ez a Brió, csak a BactoFil-lal kezelt területen annak is ekkorák a tányérjai". Ennyit a BactoFil-ról és a Syngenta napraforgókról...

Érdekes módon az Alexandra tányérai szemlátomást nagyobbak és az ember azt gondolná, hogy ez biztos többet is terem, pedig a Brio-t termőképességben nem nagyon lehet felülmúlni. Tudtommal más növénykultúránál nem is létezik ennyire egyértelműen kiemelkedő fajta. Azért az Alexandra is nagyon sokra képes, de az kétségtelen, hogy a genetikai potenciál jobb kihasználása érdekében ezeknél különösen érdemes a vetés előtt BactoFil B 10 készítményt kijuttatni.

A CLAAS-ról még írnék pár dolgot dióhéjban:

August Claas 1913-ban kezdett el mezőgazdasági gépek gyártásával foglalkozni. A céget egy évvel később alapították a testvérével a németországi Clarholz-ban és Claas-nak nevezték. 1919-ben Harsewinkel-be költöztek, ahol a cég központja ma is található. 1921-ben kapták meg az első szabadalmat, ha jól tudom, egy bálázógép csomózási eljárására. 1934-ben készítették az első bálafelszedő gépet. 1936-ban gyártották az első kombájnt. Ezután nőttek és fejlődtek, meg volt közben a háború is, lényeg a lényeg, hogy 1992-re elkészült az Agrocom (electronic, satellite-assisted agricultural information system), amely a precíziós gazdálkodás egyik úttörője és alapja. Meg kell jegyezni, hogy az AGRO.bio Hungary Kft. talajmintavevő partnere az Agroforce International Kft-is az Agrocom műszereivel végzi a precíziós talajmintavételt. 1992-ben volt a Lexion kombájnok bevezetése, amelyek minden rekordot megdőntöttek. A legerősebb változat óránként simán betakarít 40 tonna gabonát. 1998-ban a Lexion lett az év mezőgazdasági gépe. A Claas 2004-ben betete a lábát a Renault Agriculture cégbe, ami mára teljesen a birtokába került.

A betakarító gépek mellett a Claas nagyon szép és jó traktorokat is gyárt és élen járnak a hybrid motorok fejlesztésében.

Ahogy fentebb írtam, a színkombináció és ezek arányai fergetegesen eltalált. A traktor formája nekem kicsit nőiesnek tűnik, de nem ez a lényeg, hanem a nagyon magas szintű műszaki tartalom. Ezalatt azt értem, hogy a Claas-nak nem lenne értelme kb.olyan jó traktort gyártani, mint néhány traktorban patinásabb konkurensének. A Claas-nak kicsit jobbak kell csinálni.