DURRR... MEGINT EGY KUKORICAGRÁNÁT

2009.11.04.

Három új kukoricának látszó GMO élőlény jelent meg Európában.

A Magyar Távirati Iroda október 31-én megjelent híre:

"Az Európai Bizottság pénteken három fajta génmanipulált kukorica használatát engedélyezte az Európai Unióban, miután az európai élelmiszerbiztonsági hatóság pozitív élelmiszerbiztonsági értékelést adott a kukoricafélékről.

A Monsanto cég által előállított, MOON88017 és MON89034 jelű kukoricafajta, valamint a Pioneer Hi-Bred, a DuPont egysége által előállított, 59122xNK603 kódjelű kukoricafajta kapott ezúttal engedélyt élelmiszer- és takarmánygyártási célokra, importálásra, valamint feldolgozásra az EU 27 tagállamában."

 

A GMO (Genetically Modified Organisms) rövidítéssel olyan élőlényeket jelölnek, amelyek génállományát mesterségesen hozták létre. A GMO kukorica jellegű (annak kinéző) lények transzgenikus élőlények, ami azt jelenti, hogy más fajokból származó géneket tartalmaznak. Ilyen élőlények a természetben nem jöhetnek létre.

Kedves Tisztelt Olvasók! GMO témában és a fent említett három kukorica jellegű lénnyel kapcsolatban fontos tudni, hogy itt egy baktérium is fontos szerepet kap. Ezt a baktériumot úgy hívják, hogy Agrobacterium tumefaciens. A tumefaciens-t tumorarcúnak fordíthatnánk és azért kapta a nevét, mert tumoros betegséget idéz elő. Ha megtámad például egy növényt, akkor azon nagyon csúnya golyva keletkezik és később a növény elpusztul. Természetesen lehet mondani a Monsanto meg a Pioneer részéről, hogy ez a tumor téma nem is kockázatos, mindenesetre amíg olyan növényeket is lehet enni, amelyeket a természet alkotott, addig részemről maradnék annál.

Így van ezzel sok milliárd ember a világon, talán ez a fő oka, hogy a

http://www.gmo-compass.org/eng/home/ internetoldal legfrissebb híre szerint az indiai kormány sem mert egyenlőre belevágni a padlizsán jellegű GMO lény engedélyezésébe.

Egy kis gazdaságpolitika: Indiában kb. 300 millió ember éhezik, tehát jól jönne, ha mindenhol fürtökben lógna a GMO padlizsán. Viszont India zöldség és mezőgazdasági termék kivitele is nagyon jelentős, aztán ezt a bevételi forrást nem szeretnék végleg hazavágni. Itt ugyanis nagyon jelentős hosszú távú következmények vannak és az európai háziasszony szívesen megveszi az olcsó indiai zöldséget, egészen addig, amíg az nem ott terem, ahol előtte GMO lény virított.