A GMO KUKORICA, A TEHÉN ÉS A TÖBBIEK...

2009.11.10.

Hetente megjelenő sorozatunkban tárgyilagos bepillantást szeretnénk adni a sokat vitatott téma "húsbavágó" kérdéseibe.

Amikor a tehén Bacillus thuringiensis génnel módosított kukoricát eszik, akkor viszonylag nagy mennyiségben kerül a szervezetébe olyan fehérje, amelyet a növény sohasem tartalmazott és olyan DNS, amely még sohasem jutott növényevő állat szervezetébe.

Mi történik ezekkel az anyagokkal a tehén testében? Kockázatos lehet-e a dolog?

Ilyen kérdéseket vet fel az alábbi történet is:

Németország Hessen tartományában, Wölferstein nevű városban, Gottfried Glöckner nyitott gondolkodású tehenészgazda vállalta, hogy GMO kukorivával eteti az állatait. A Syngenta Bt176 kukoricáról volt szó, amelynek a tehenekre, azok húsára és tejére gyakorolt hatását a berlini Robert Koch Institute végezte. Eleinte minden szuper volt, a tehenek szépen tejeltek, mígnem 5 tehén elpusztult. Glöckner gazda furcsálta a dolgot, de folytatta a tehenek GMO kukoricás takarmányozását. Következő évben újabb 7 tehén pusztult el, ami már kiverte a gazdánál a biztosítékot. Három hónapig gondolkodott, hogy mitévő legyen, aztán beballagott a Koch Intézetbe és elmesélte a dolgot.

 

A Greenpeace aktivisták, akik közismerten GMO ellenesek, ráharaptak a témára és egy látványos tehéncsontváz díszlet mellett demonstráltak a Robert Koch Intézet előtt, a GMO betiltását követelve. Természetesen kivizsgálták az esetet és megállapították, hogy Gottfried Glöckner 12 tehene nem a GMO kukoricától pusztult el, hanem attól, hogy nem jól tartotta őket. Hiába mondta a megszeppent Glöckner, hogy az egész környéken mindig neki voltak a legszebb és a legjobban tejelő tehenei, gyaníthatóan a GMO takarmányozási kísérlet sem véletlen került oda.

Kedves Tisztelt Olvasók!

A fenti történet finoman szólva elég durva. Az eset bizonyosan igaz, viszont ezidáig a Földön egyetlen vizsgálat sem igazolta bizonyosan a GMO kukorica ártalmas hatását. Pillanatnyilag az a tudományos álláspont, hogy a Bt takarmány semmiféle hatással nincs a tehenekre. Az mindenesetre tény, hogy ebben az évben Németországban betiltották a GMO kukorica termesztését.