BACTOFIL-OS TECHNOLÓGIÁVAL NYERTE AZ ORSZÁGOS KUKORICA TERMÉSVERSENYT GYÖRGY DÁNIEL

2009.12.21.

14,41 tonna/ha kukorica. Ekkora - precízen kimért - terméssel nyerte György Dániel a Magyar Kukorica Klub országos termésversenyét.

December 16-án a gödöllői Grassalkovich kastélyban nagyon szép, ünnepélyes keretek között került sor a Magyar Kukorica Klub ezévi Kukorica Termésversenyének eredményhirdetésére és díjkiosztójára. A nagyon precízen dokumentált versenyben elért eredményeket régiónként értékelték és külön kategória volt az öntözött kukoricatermesztés. A nem öntözött kukorica termésversenyt - az abszolút országos fődijat - György Dániel aranykalászos gazda nyerte. Az ő terméseredményét és technológiáját maga Dr. Szieberth Dénes a klub elnöke (a képen balra) ellenőrizte és örömmel adta át neki a fődíjat, a gyönyörű Herendi vázát.

14,41 tonna/ha kukoricát termeszteni nagy dolog és megnyerni a legjobb magyar kukoricatermesztő címet pedig egyértelműen a legnagyobb szakmai eredmény, amelyet egy magyar gazda elérhet.

Gratulálunk György Dániel Úrnak a nagyszerű sikerhez és büszkék vagyunk rá, hogy az eredményhez a BactoFil A 10 készítmény is hozzájárult. A következőkben változtatás nélkül közöljük azt az interjút, amelyet a díjátadás után az Agroinform hírszolgálatnak adott és amelyben részletesen bemutatja azt a technológiát, amellyel megnyerte a versenyt.

"Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Bodrogközben, Sárospatak és Kisvárda között, közvetlenül a Tisza mentén található település, Cigánd külterületén, 200 ha szántóterületen gazdálkodom. A talaj humusztartalma eléri a 4%-ot. Az Aranykorona érték hektáronként 14 és 26 között változik. Középkötött és kötött a talaj ézért nagyon fontos az őszi mélyszántás és 4-5 évente a középmély lazítás elvégzése. A kukoricatermesztésnek nagy hagyománya van a térségben, én magam is több éve foglalkozom vele. A 2009. évi kukorica előveteménye repce volt.

A repce betakarítása után azonnal elvégeztem a tarlóhántást Carríer 500-as munkagéppel, amely egy menetben le is zárja a talajt. A területen másodvetésként szöszös bükkönyt vetettem, amelyet az őszi mélyszántással zöldtrágyának bedolgoztam a talajba. Az őszi mélyszántás előtt hektáronként 60 kg kálium, 52 kg foszfor és 11 kg nitrogén hatóanyagnak megfelelő műtrágyát juttattam ki, kálisó és MAP formájában. Tavasszal a vetés előtt 10 nappal Carrier tárcsás boronával lezártam a talajt és ezzel egy menetben a munkagépre szerelt kijuttató egységgel 1 liter/ha BactoFil A 10 készítményt is a talajba dolgoztam. Közvetlenül a vetés előtt a magágy előkészítést Carrier munkagéppel végeztem.

A vetést április 21-én 8 cm vetésmélységben végeztem, az IKR Zrt. által forgalmazott Kuhn Maxima vetőgéppel, amellyel 30 kg/ha N hatóanyagot is kijuttattam. A Monsanto Hungária Kft. által forgalmazott DKC 3511, Cruiser csávázószerrel kezelt vetőmagot 76.000 mag/ha vetőmag mennyiséggel vetellem el. A kukorica vetésterületem 90%-án Dekalb kukoricát vetek. A DKC 3511-es fajta az elmúlt 2008-as évben, amikor a kukorica számára a térségben optimális volt az időjárás, a területeimen 16 tonna/ha-os termést adott. Vetés után, kelés előtt gyomirtást végeztem Guardian Tetra gyomirtószerrel, 4 liter/ha dózisban. A következő munkaműveletként a kukoricát kultivátoroztam 4 leveles állapotban és ezzel egy menetben kijuttattam 50 kg/ha N hatóanyagot fejtrágyaként. A csapadékhiány miatt a kelés előtt kijuttatott gyomirtószer hatása nem volt megfelelő, ezért kelés után felülkezeltem az állományt Calaris gyomirtó szerrel 1,8 liter/ha dózisban. Ezáltal elértem, hogy az állomány még a betakarításkor is gyommentes volt. A kukorica 6-8 leveles állapotában cinkoldatot (Zintrac) juttattam ki, szántóföldi permetezővel. A tavasz a térségben nagyon aszályos volt, április hónapban mindössze 4 mm csapadék hullott. Jelentős csapadék csak május végén érkezett, amikor 30 mm esett szinte egyszerre. A továbbiakban a virágzás és a szemképződés időszakában elegendő csapadék volt.

A kukorica betakarítását korábbi időpontra terveztem, ezért érésgyorsítást végeztem 2009. szeptember 16-án Roundup Forte gyomirtó szerrel 2,2 liter/ha-os dózisban. A betakarítást sajnos a csapadékos időjárás miatt nem tudtam a tervezett időpontban elvégezni, csak október 30-án tudtam elkezdeni és november 2-án került sor a versenyterület betakarítására, 18-19%-os szemnedvesség tartalommal."