SZENZÁCIÓS PRECÍZIÓS...

2009.11.24.

A precíziós gazdálkodás kétségtelenül a mezőgazdaság elsődleges fejlesztési lehetősége.

Még 1994-ben ment egy film a mozikban, amiben Michael J. Fox és Gabrielle Anwar játszották a főszerepet és aminek az volt a címe nálunk, hogy "Szenzációs recepciós". Nagyon szerettem ezt a filmet és nem értettem, hogy miért volt kész bukás amerikában. Sokak szerint az volt abaj, hogy ott az volt a címe, hogy "For love or money" (Szerelemért vagy pénzért) hiszen egy ilyen című filmre senki nem kíváncsi. Amúgy akkoriban már nálunk is elkezdtek fújdogálni a precíziós gazdálkodás előszelei és én (buta) azt gondoltam, hogy ez olyan távol van a napi gyakorlattól, mint Makó Jeruzsálemtől (2040 km).

Napjainkra egyértelművé vált, hogy gyakorlatilag nehéz más utat elképzelni a mezőgazdasági fejlődés számára. A képet Zimányban készítettem a Kverneland csoport bemutató gazdaságában egy New Holland traktor vezetőkabinjában. Ez a Kverneland precíziós főműszeregység, amely a gazdálkodó számára csodálatos lehetőségeket tartogat, főleg akkor, ha a hozzá való gépi berendezések is rendelkezésre állnak. Amúgy a precíziós géppark részét képezi itt az a Bactofil JET készülék is, amelyet a Tisztelt Partnereink több kiadványunkban (pl.: BactoFil Technológia) láthattak már.

A precíziós technológia elemei és lehetőségei dióhéjban:

Nem kell egy táblán belül mindenhova azonos tőszámmal vetni, hanem minden kis területdarabra az éppen megfelelőt, a korábbi betakarítási eredmények és a talajvizsgálati értékek függvényében. Ezzel tehát nem lehet vetőmagot spórolni, hanem a magok eloszlatását lehet optimalizálni a legnagyobb terméskilátás érdekében.

Nem kell mindenhova azonos műtrágyamennyiséget szórni, hanem éppen annyit, amennyire az adott táblarészben szükség van. Ez nem azért jó, mert ezzel csökkenteni lehet a kijuttatott műtrágyamennyiséget, hanem annak a hatékonyságát vagy a megtérülését lehet növelni.

Nem kell kindenhova ugyanannyi permetezőszert kijuttatni, sőt vannak olyan táblarészek is, ahova esetleg nem is kell. A zimányi Kverneland bemutató gazdaságban egyes területeken sikerült a gyomirtószer felhasználást több, mint a felével csökkenteni. Ez abból adódik, hogy a precíz gyomfelvételezés és a talajelemzés értékei alapján lehet meghatározni, hogy mely táblarészekre kell egyáltalán gyomirtószer, hova elég az alsó dózishatár és hova kell esetleg több.

A Kverneland "szupergép" úgy köszönti bekapcsoláskor a gazdálkodót, hogy "Welcome to the Future of Farming" (Isten hozott a gazdálkodás jövőjében). Szerencsére ez a jövő már napi gyakorlat mintegy 40 hazai gazdaságban és valószínűleg a közeli jövőben mindenhol rutinná válik.