MÉLY BECSAPÓDÁS - GMO, az első 13 év

2009.11.27.

Heti GMO kaleidoszkóp a génkezelt növényekről, a gyomokról és a növényvédőszer felhasználásról.

A Roundup Ready zóna nem olyan, mint más helyek. Így hirdette a Monsanto a glyfozát hatóanyagú gyomirtószerének ellenálló GMO növényeit, kukoricát, gyapotot és szóját. Nagyon szép vidéki tájat látunk a képen, ahol a farmok körül hatalmas tárolók tornyosulnak. Tábla is jelzi, ez a nagy termések földje...

A mondás szerint nincsen rózsa tövis nélkül. Nemrég bejárta a világot egy tanulmány, aminek a címe "Impacts of genetically engineered crops on pesticide use: the first thirteen years". Szabad ferdítésemben ez kábé azt jelenti, hogy a GMO növények hatása a növényvédőszer felhasználásra, az első 13 év.

A tanulmány címoldala.

A szerző amerika egyik legelismertebb növényvédelmi szakembere, Charles Benbrook, a The Organic Center vezető tudósa. Korábban Ronald Reagen elnök növényvédőszer kérdésekkel és mezőgazdasági inporttal foglalkozó hivatalát vezette, majd 7 éven át az Amerikai Tudományos Akadémia Mezőgazdasági bizottságát igazgatta.

A 69 oldalas tanulmány esszenciája az, hogy a GMO növények termesztésének 13 éve alatt ezeken a területeken mintegy 144 ezer tonnával több növényvédőszert használtak fel a termesztés során. Ehhez még hozzájön, hogy kukoricában és gyapotban a rovarölőszer felhasználás csökkent és a növekedés egyértelműen a gyomirtószerek területén volt. Ennek az az oka, hogy hamar kifejlődtek a glyfozát hatóanyagnak ellenálló gyomok és a gazdáknak ekkor három lehetősége maradt. Vagy lényegesen megemelték a glyfozát dózisát, vagy többször védekeztek a megadott adaggal, vagy más gyomirtószerek hozzáadásával próbálkoztak. Érdekes dolog, hogy a glyfozátnak ellenálló gyomok döbbenes méretűre tudnak nőni. Az alsó képen egy disznóparéj szára látható. El lehet képzelni, hogy milyen nehézségeket jelent ez a betakarításnál.

A becsapódásról annyit, hogy főleg a szójatermesztők lettek kicsit konfúzusak, mint Samantha a Dallasban. Többe kerül a vetőmag, többet kell költeni a gyomirtásra, meg a nem génmanipulált szójáért sokkal magasabb árat adnak. Meg is lett az eredmény, idén nem nőtt a GMO szójaterület az USA-ban, hanem csökkent.

- Slusszpoén nincs?

- De van.

Csak nem képzeli senki, hogy egy olyan GMO-s világcég, amelyik olyan zseniális hirdetést készít, mint a legfelső kép, az annyiba hagyja a dolgot? Nem kérem. Már most minden arról szól, hogy már csak 1-2 évet kell kihúzni, és jön az a GMO szója, amelyik megvéd a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Ez egy nagyon érdekes téma, részletesen majd egy későbbi kaleidoszkópban...