90 DEKA LETT KÉREM A BACTOFILOS TORMA, MARADHAT?

2010.01.14.

Még soha nem volt olyan jó a hajdúsági tormatermés, mint amióta a termelők BactoFil-t használnak.

Azt gondolom, hogy a Tisztelt Olvasók egyetértenek velem abban, hogy nem csak a húsvéti sonkaevés megkerülhetetlen eleme a torma, hanem nagyon fontos szerepe van a gazdag ízekkel dolgozó magyar konyha mindennapjaiban. A hajdúsági torma igazi hungarikum (itt terem a magyar tormatermés közel 90%-a) de abban is van valami hungarikum, amikor az ember a jó halászlevet dícsérve szolídan eltöröl egy könnycseppet a szeme alatt, amelyet a cseresznyepaprika csalogatott elő vagy amikor a jó tormacsípés lassanként felszivárog az ember orrába. Erről jut eszembe, hogy állítólag anno Hipokratesz görög orvos is azért építette a világ első kórházát egy patak partjára, mert egyrészt fontosnak találta a tiszta víz közelségét, másrészt a patakparton jól termett a torma, amelyet már akkor is használtak a betegségek elleni védekezésre. Napjainkban eléggé háttérbe szorult a torma antibakteriális vagy a féregjajtó hatása, de az antioxidáns és tumorgátló hatásával egyre többet foglalkoznak. Lényeg a lényeg, hogy a hajdúsági torma a világ legjobbja és innen látják el a tormával - a szó szoros értelmében - fél európát.

A felső képen Sütő Sándor, újlétai tormatermesztő látható, akinek elmondása szerint - amit a kép is megfelelően alátámaszt - még sohasem volt ilyen jó termése tormából. A talajművelés során illetve a bakhátkészítés előtt kijuttatott BactoFil B 10 készítmény jelentősen segítette a gyökérzet növekedését és az egész növény fejlődését. A tormagyökér hosszabb, vastagabb és nehezebb lett, amely lényegesen növeli a piaci értékét.

A felső képen már látszik valami abból, hogy milyen jól érzik magukat a kis tormanövények a BactoFil B 10-zel kezelt földben. Az alsó képen Kónya László, szintén újlétai tormatermesztő látható. Érdemes megfigyelni, hogy milyen fejlett mögötte az állomány, amely ősszel lényegesen felülmúlta a várakozásokat a termésmennyiség vonatkozásában.

Felső kép: szerintem magáért beszél...

Mérlegen a torma. 90 dkg. Ez is Sütő Sándor termése és az benne a legjobb, hogy a termés kiegyenlítetten ilyen nagy és vastag. A piac kimondottan ezt keresi, hiszen ezeknek van a legjobb íze.

Kiváló tormát termeszteni nehéz, fáradtságos munka, amely nagy szakértelmet igényel. Ha valakit érdekelne a részletes termesztéstechnológia, az forduljon az anyagot is összeállító Kutasi Sándor területi képviselőhöz (elérhetősége megtalálható itt az oldalon).

Bonus Track:

Van egy kis városka - kb. húszezren lakják - az Egyesült Államok Illinois államában, amelyet úgy hívnak, hogy Collinsville. Collinsville szerényen úgy nevezi magát, hogy "Horseradish Capital of the World". A Világ Tormafővárosa. Először arra gondoltam, hogy micsoda arcuk van ezeknek az amiknak, még hogy tormafőváros... Akkor mi lenne Újléta vagy Létavértes. Viszont picit utánajárva kiderült, hogy van benne valami, hiszen a Világ tormatermésének legalább 80%-a Collinsville környékén terem.