S. O. S. TERMŐFÖLD

2010.02.07.

A fenntartható mezőgazdaság egyik legelismertebb szakértője, John Crawford szerint, akár 60 év alatt elfogyhat a termőföld.

Prof. Dr. John Crawford

Múlt év szeptemberében az SOS megkapta a negyedik - és úgy tűnik, hogy nagyon aktuális - jelentését. Eddig a Save Our Souls - mentsétek meg lelkeinket, a Save Our Ship - mentsétek meg a hajónkat, illetve a Send Our Savior - küldjetek segítséget jelentések voltak forgalomban.

Szóval múlt szeptemberben Hilary Benn, az angol környezetvédelmi miniszter kiadta a jelszót, hogy SOS - Save Our Soils - mentsétek meg a talajainkat. Eléggé nagy sajtót kapott a nyilatkozata, miszerint az utóbbi évtizedekben sikerült jól hazavágni Britannia termőföldjeit és ez tűrhetetlen és finom angolsággal nyomatékosan megkérte az angol termelőket, hogy legyenek kedvesek kicsit jobban figyelni a termőföld megóvására és főleg vegyék vissza a műtrágyadózisokat (Farmers will be asked to use less fertilisers.)

Most február 3-án, szerdán meg a Telegraph lehozott egy cikket, amelyet Andrew Hugh írt és aminek az volt a címe, hogy "Britain facing food crisis as world's soil vanishes in 60 years". (Britannia élelmiszerválság elé néz, ha a világ termőtalaja 60 éven belül eltűnik)

A cikkíró egy múlt összel - nevember 4-5 - az ausztráliai Borenonban rendezett konferencián elhangzott előadásból vette az anyagot. A konferencia címe amúgy az volt, hogy Carbon Farming Conference és a mottója pedig a következő: Our childrens future - our one chance - our living soil. Gyermekeink jövője, az egyetlen esélyünk, az élő talaj. Lényeg a lényeg, hogy itt a legérdekesebb előadó John Crawford volt, aki amúgy eléggé ismert angol tudományos körökben, hiszen korábban ő vezette a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Biotechnológiai és Biológiai Tudományos Kutatási Tanácsot, mint elnök. Jelenleg a Sydney Egyetem Fenntartható Megoldások Intézetében dolgozik és ő vezeti a Judith és David Coffey Fenntartható Mezőgazdaság tanszéket. Amúgy azért hívják így a tanszéket, mert ez a házaspár leszurkolt 4 millió dollárt, hogy elindíthassák a tanszéket.

John Crawford professzor nagyon megalapozott kutatásai azt az eredményt adták, hogy a Földről évente eltűnik 75 milliárt tonna termőföld. A termőtalajok mintegy 80 százaléka többé-kevésbé károsodott. Az a dolog lényege, hogy a termőföld kialakulásához 30-300 év kell az alapkőzettől és a mikroorganizmusok tevékenységétől függően. Az ember pedig akár néhány év alatt tönkre tudja tenni a földet a nem megfelelő műveléssel és a kemikáliákkal. Ezen két tényező eredőjeként Európában jelenleg 17-szer gyorsabban pusztul a talaj, mit ahogy közben épül vagy helyreáll. Amerikában ez az érték tízszeres, Ausztráliában ötszörös. Ezek a számok jól mutatják, hogy Ausztrália nem csak a környezetvédelem terén a világ élenjáró országa, hanem a talajvédelem terén is. A legrosszabb a helyzet Kínában, ahol a talajpusztulás értéke 57-szeres. Az értékeket egybevetve az a trend jelezhető Crawford professzor szerint, hogy Európában még száz évig kitarthatnak a talajok - de folyamatosan csökkenő termékenységi mutatókkal - viszont a világ egyes részein már 60 éven belül gyakorlatilag megszűnhet a föld termőképessége. A Telegraph újságírója szerint ez azért aggasztó, mert Anglia az élelmiszerszükségletének 40%-át különösen érintett országokból szerzi be, tehát ha ott csökken a termés, az az angolokak sem mindegy.