AZ ŰRZÖLDSÉG ÍZE

2009.11.02.

Nagyon szép rukkola termett a Nemzetközi űrállomáson, aminek viszont két úrhajós szerint egyáltalán nem volt íze. Hová lettek a mustárolaj glükozidok?

Nagy élet van mostanában a Nemzetközi űrállomáson (ISS). Szuper jó csapat jött össze és a technikának köszönhetően kicsit olyan, mint a Big Brader. Van 5 férfi, egy amerikai, egy kanadai, egy belga és két roppant jó fej orosz. És van egy amerikai nő, aki finoman szólva elég jól néz ki, meg van is benne élet. (A képét betettem alulra, hogy ne kelljen keresni.)

Lényeg a lényeg, hogy az egyik orosz srác, Roman Romanenko a kis mini üvegházban felnevelgetett pár rukkola salátát. Ebben-abban Nicole - az amerikai nő - is besegített, annál is inkább, mivel ő még indulás előtt nyilatkozta, hogy a hobbija a kertészkedés. Múlt héten érkezett éppen az új ellátmány, amiben volt bőven citrom és narancs, merthogy az űrben is kell a vitamin. Roman nagyon kreatívan egy narancsot betett a rukkolalevelek közé, hogy úgy nézzen ki, mintha ott termett volna. (alsó kép) De nem is ez a lényeg, hanem a felső kép. Maksim Suraevvel - a másik orosz, aki lentebb 8 gyümölccsel zsonglőrködik - megkóstolták a rukkolát. Hozzá kell tenni, hogy a földi irányítás nyomatékosan közölte, hogy nehogy próbáljanak enni belőle, mert mit lehet tudni, mit hoz ki a rukkolából a súlytalanság. Természetesen Roman meg Maxim ezzel nem nagyon foglalkozott, és megkóstolták. Maxim Suraev a blogjában leírta (az alábbi link oda vezet) hogy nagyon nagy csalódás volt az űrrukkola, mivel az teljesen íztelen volt. Ezután levágták az összes rukkolát, lefagyasztották és az már útban van a földre, ahol majd jól meg fogják vizsgálni, hogy mi van benne, meg mi nincs.

http://www.russiatoday.com/About_Us/Blogs/orbital-log/2009-10-31.html

Fent a nagyon jó fej Maxim Suraev, aki az orosz űrhajósok közül elsőnek ír bloggot.

Amúgy a rukkoláról éppen van egy nagyon jó cikk a novemberi AGROFÓRUM-ban. Hozzá kell tenni a dologhoz, hogy a rukkola kimondottan erőteljes ízű levélzöldség, amelyet csak más saláták ízesítésére használnak pár levél hozzáadásával. Különleges ízt ad egyes pizzának, ha a sütés utolsó pár percére rátesznek néhány keskeny kis levelet. Érdemes tudni, hogy a rukkola fiatal, nyers levelei a benne lévő és a jellegzetes ízt adó mustárolaj glükozidok miatt kimondottan hatásos a legtöbb tumorféle ellen, ráadásul érezhető energiát ad az emberi szervezetnek. Ha hallok róla, hogy mi lett az ízetlen űrrukkola vizsgálatának az eredménye, természetesen megosztom a Tisztelt Olvasókkal, de az is említést érdemel, hogy a BactoFil-t használó zöldségtermesztők egybehangzó véleménye szerint a zöldségek nem csak korábban érnek, szebbek és egészségesebbek, de az ízük is érezhetően jobb.

Nicole P. Scott