UBORKA, AZ ÉGIG ÉRJ...

2009.11.12.

Hogyan terem sokkal több uborka, kevesebb vegyszerfelhasználással Botpaládon.

Kedves Tisztelt Olvasók! Bizonyára sokan egyetértenek velem abban, hogy ami a magyar embernek nyáron a marhapörkölt nokedlivel és uborkasalátával, az télen a marhapörkölt nokedlivel és csemege uborkával. Ezzel természetesen nem szeretném a kovászos uborka érdemeit csorbítani, lényeg a lényeg, hogy az uborka nagyon finon és nagyon egészséges növény. Már vagy 3000 éve termesztik, a római uralkodók különösen szerették, igyekeztek is úgy alakítani a birodalmat, hogy az év nagy részében teremjen valahol. Pedig ők még nem tudhatták, hogy az uborkában nagyon sok pantoténsav, niacin, riboflavin, tiamin és folsav van, C vitaminból meg kb. 10-20 mg van 100 g uborkában.

Amikor valaki több kilóméter hosszan - az uborkások így számolják - termeszt uborkát, akkor finoman szólva nem babra megy a játék. Nagyon sokba kerül ugyanis minden, a támrendszertől a palántán át a növényvédelemig. Nagyon nem mindegy, hogy a konzervgyárak kb. 90 Ft/kg-os átvételi ára mellett, méterenként hány kiló termést lehet leszedni a tenyészidő során.

Botpaládon Válóczi Lajos és a Páckán család - János és Viola - 15-20 éve termesztenek uborkát. Nem úgy, ahogy "a nagy könyvben meg van írva", hanem úgy, ahogy remélhetőleg hamarosan bekerül a nagy könyvbe. Ádám, Promissa és Harmony fajtákat termesztenek és nem sajnálják a munkát arra, hogy a növény a legjobb körülmények közt legyen. Az igazi "mesterfogás" lényege az, hogy a csepegtető öntözőberendezéssel 3 alkalommal BactoFil B 10 készítményt is kijuttattak. Kétszer 1 liter terméket juttattak ki 100 liter vízzel 2,7 kilóméter uborkára, végül pedig 0,6 literes dózissal csinálták ugyanezt.

A BactoFil kezelés eredménye: gyorsan fejlődő, egészséges növényállomány. A szezonra visszatekintve pedig 25-40 %-os műtrágya- és növényvédőszer megtakarítás, és 20-25% többlettermés.

A BactoFil-lal kezelt uborka korábban kezd teremni, több virágot és termést hoz és a tenyészideje hetekkel kitolódik. A termelők megfigyelése szerint 20-25%-kal több uborkát szüreteltek, mint a BactoFil használata nélkül. Úgy is mondhatnánk, hogy minden 5. zsák a BactoFil-nak köszönhető. Az egy méterre jutó uborkatermés jócskán meghaladja a 20 kilót.

A Páckán házaspár - János és Viola - látható a képen, amely szeptember 21-én készült. Az utolsó uborkaszedés amúgy október 5-én történt náluk.

Válóczi Lajos. Talán a leginkább elégedett és az egyik legsikeresebb uborkatermesztő.