BIOSZFAKT KOMMANDÓ

2012.03.23.

Hogyan nő a BactoFil-lal kezelt borsó gyökereű Egy valódi "bioszfaktos" kísérlet képei...

A BactoFil B por (baktériumtrágya) zöldborsó csírázására és gyökérfejlődésére gyakorolt hatását vizsgáltuk. Egy 20x6x18 cm külső méretű szögletes üvegvázába virágföldet tettünk, majd a két hosszabb oldalán, közvetlenül az üveg mellett 10-10 zöldborsószemet (fajta: rajnai törpe) nyomtunk a földbe. Ezután az egyik sort 5 köbcenti BactoFil B por (baktériumtrágya) megadott koncentrációjú oldatával megcsurgattuk egy gyógyszeradagoló fecskendő segítségével, majd a vázát a viszonylag egyenletesen 21-22 Celsius fokos konyhaablakba tettük.

A kísérlet beállításának részletes leírása és a bioszfakt kommandó bemutatása a kettővel korábbi írásban az alábbi linken:

http://agrobio.hu/?base=news&type=item&newstype=1&id=298

A BactoFil-lal kezelt borsósoron - minket is meglepő módon - 24 órával a magvetés után meindult a gyököcskék növekedése és az egyik kiszedett borsószemen már 1 cm-es volt. A legfelső kép, amely az egyik 4 napos csíranövényt mutatja (a látvány miatt 3x) nem szól semmiről, csak azért tettem be, mert a bioszfakt kommandó szereti a szép képeket, a közvetlen felső viszont elég beszédes. Azt mondja - szerintem - hogy gyakorlatilag 4 nappal a vetés után felülről nézve nem látszik semmi különbség a BactoFil-lal kezelt és nem kezelt borsósor között. Meg kell jegyezni, hogy a kelésre nézve optimális hőmérsékleten és virágföldben voltak a magok, gyakorlatilag optimális talajnedvesség biztosítása mellett. Még annyi, hogy középen az a három kis "nemborsó" az dísznapraforgó, aminek már csak itt találtunk átmeneti helyet addig, amíg nem költöznek át ők is egy mosóporos dobozba.

A kezelt borsósor oldalról. A kontrasztot felvettem a képen, hogy jobban látszódjon. A kép tanusága szerint a BactoFil lal kezelt borsó gyökerei 4 nappal a vetés után 14-16 cm mélyre hatolnak. Ahol nem látszik a gyökér, nyilván ott is van, csak nem pont az üveg mellett kúszik le. Azért ez elég látványos dolog, hogy a gyökér gyakorlatilag 10-szer nagyobb, mint a föld feletti növényrész.

Ez a nem kezelt oldal. Itt egy 10 és egy 8 cm-es gyökér látszik. Nyilván a többi borsószemnek is van gyökere, csak jóval kisebbek. Meg kell hogy mondjam, hogy ezt a kírérletet, ha annak lehet nevezni egyáltalán, nem terveztük. Teljesen spontán, a két sor mag lenyomkodása után jött az ötlet.

Szóval az a lényeg szerintem, hogy ha egy kis borsót virágföldben, reggel este locsolgatva pátyolgatnak a konyhaablakban, akkor annak nem is kell BactoFil. Amelyik viszont kint van a szabad ég alatt, kitéve sokmindennek, annak nagyon nem mindegy, hogy 5-, 10-, vagy 15 centis a gyökere éppen. Ígyaztán aki tényleg szép borsót vagy más zöldséget szeretne nagy biztonsággal leszedni a kertben, az ne hagyja ki a BactoFil-os kezelést. Ja és természetesen a lakásban a növénypatogén gombaspóra is kevés a kertben viszont jól jön a kezelt növénynek a jó kondíció és a fokozott ellenálló képesség.


A vonal alatt bonus track:

Aki olvasta a kettővel korábbi írást, és érdekli, hogy mi lett a 8 borsószemmel a 120 köbcentis üvegkockában vagy az, hogy hogyan kell borsót tüzdelni, annak itt a válasz.

Az üvegkockából egy cipősdoboz tetejébe borítottuk a földet és kiválogattuk az 5 legfejlettebb borsónövényt. A képen a felső részen van 4. Egynek lemostam a gyökerét - ezt amúgy nagyon nem kell - de a kép kedvéért.

3 napos BactoFil-os borsócsíra. A gyökér jó földben nyílegyenesen menne lefele, itt látható, hogy az üveg aljánál hogy elfordult. Nem gondoltan volna a vetéskor, hogy a BactoFil hatására 3 nap múlva már tűzdelni fogunk...

Tűzdelés: egy Ariel mosóporos dobozba - szerintem ez minden szempontból optimális - virágföldet tettünk. Ceruzával szúrtunk bele 5 lyukat, egymástól egyenletes távolságra. Ezután a kis borsógyökereket óvatosan beleengedtük, megnyomkodtuk körülütte a földet, majd meglocsoltuk. Nem kell aggódni a növények többsége nem mimóza, sokmindent kibír. Ekkor is lehetett volna BactoFil oldattal locsolni, de szerintem a gyökerekre ragadt földben maradt elég hasznos talajbaktérium.

Itt vígan ellesznek Húsvétig, akkor meg mennek ki a dézsába...