CARTA PATENTE... - BRAZIL SZABADALOM

2012.06.27.

A Brazil Szövetségi Köztársaság Szabadalmi Hivatala ráütötte a pecsétjét a BactoFil szabadalmára.

Brazília a Föld 5. legnagyobb területű és 5. legnagyobb lélekszámú országa, amelynek a gazdaságában kiemelkedő szerepet játszik a mezőgazdaság. A lakosság negyede ebből az ágazatból él és a mezőgazdaság adja az ország GDP-jének közel a negyedét. A korábbi, tipikusan extenzív gazdálkodás hatására a mezőgazdasági terület a tízszeresére nőtt, jelenleg kb. 60 millió hektár. Az utóbbi években olyan hatékony és erőteljes változtatásokat vezettek be a gazdálkodásban, hogy Brazília mezőgazdasága - a marhahús export nehézségeinek ellenére - jelenleg a világ leggyorsabban és legjobban fejlődő mezőgazdasága. Csak viszonyításképpen: az Európai Únió országainak a fejlődési átlagát nagyjából tízszeresen múlják felül. Az alábbi linken lévő írásában az Economist az egekbe magasztalja Brazília mezőgazdaságát. "Brazil's agricultural miracle - Brazília mezőgazdasági csodája" kezdetű írásuk utolsó mondata arra hívja fel a figyelmet, hogy tanulni kellene Brazília törekvéseiből és eredményeiből.

http://www.economist.com/node/16889019

Véletlen, érdekes és mindenesetre nagyon pozitív egybeesés, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter éppen a múlt héten tárgyalt brazil kollegájával - aki amúgy tavasszal hazánkban járt - a két ország együttműködési lehetőségeiről elsősorban az okológiai gazdálkodást és a szőlőtermesztést illetően. Ezen a héten pedig röpke 10 év után megérkezett a Brazil Szabadalmi Hivatal levele a gyönyörű aranypecsétes szabadalommal.

Ez kétségtelenül nagy öröm és büszkeség, hiszen viszonylag kevés magyar cég rendelkezik ilyennel - a talajbiológiólógia területén pedig az AGRO.bio Hungary Kft. az egyetlen.

Brazília - amely az 1820-as években lett független Portugáliától, olyannyira mezűgazdasági ország, hogy a címerében a csillagot egy kávécserje és egy gyapotcserje ága öleli körbe. Ebbűl a két növénybűl Brazília a világ éllovasa, úgy ahogy számos más növény esetében is, az összességében 6. legnagyobb mezűgazdasági termék kibocsátású ország. Hiszünk benne, hogy a BactoFil (baktériumtrágya) termékek a jövűben hozzájárulnak majd a brazil földek terműképességének a javításához és a gazdálkodók eredményeinek további javulásához.