BACTOFIL PORT VIRÁGCSERÉPBE... GYEREKJÁTÉK

2012.03.16.

Az 1 liter/hektáros adag könnyen kezelhető. Az egy tasak/100 négyzetméter szintén. És mi a helyzet a virágcserepekkel?

Most, március közepe felé van a legjobb ideje a szobanövények átültetésének. Ha ezt megtesszük, akkor a friss földben növő új gyökerek új élettel töltik meg a télen természetes módon kicsitt megkopott fényő növényeket. Arra kell ügyelni, hogy az új cserép átmérője csak pár centivel legyen nagyobb, mint az előző, mert a növénynek így jó és nem is kell annyi virágföld hozzá. Virágföld témában elég nagy a választék, válasszunk vagy teljesen általánosat, az mindenhez jó, vagy ha éppen van pont olyan, ami a legtöbb átültetni való növénynek a legjobb, akkor azt. A virágcserepekkel kapcsolatban megemlíteném, hogy - két évtizedes tapasztalatom alapján, szerintem - a műanyag cserép éppen olyan jó, mint a cserép cserép és az csak városi vagy falusi legenda, hogy a cserépcserépben jobban szellőzik a föld. Szóval szerintem nyugodtan ültessünk abba, ami tetszik, vagy ami éppen van. Akár virágos- akár levéldísznövényt ültetünk át, azok mindenképpen meghálálják a BactoFil por (baktériumtrágya) használatát, mert a rendkívül egyenletes tápanyagellátás és a kórokozók visszaszorítása minden növénynek nagyon jót tesz. Ha meg fűszer vagy zöldségnövények nevelésére vállalkozunk, akkor a BactoFil por kell, mint a falat kenyér, hiszen ki szeretné végignézni a pátyolgatott növény baktériumos hervadását vagy ki akarja gombaölőszerrel permetezni azt amiből hamarosan enni szeretne.

A következőkben leírom azt, hogy miként javasolnám a természetes és hasznos talajbaktériumokat tartalmazó BactoFil por (baktériumtrágya) használatát akkor, ha csak pár kis cserép, vagy csak pár balkonláda talaját szeretnénk egészségessé tenni.

Kislányommal este pár órára éppen szalmák voltunk és ez jó alkalmat adott a konyhaasztalon történő átültetésre, vetésre, földezésre és BactoFil porozásra. Elővettük a mekiben kapott gyerekmenüs dobozt, amiben már hetek óta gyűjtögettük a kis falunk harddiszkontjában leakciózott vetőmagokat. Összesen hatféle magot szereztünk be, azokat, amelyek nekünk a legjobban kellenek. A felső jobboldali képen láthatóak a magjaink tasakjai. Annyi magyarázatot főznék hozzá, hogy sima és a fodros petrezselyem a konyhánk alapnövénye. Nem is nagyon tudok olyan ételt, aminek ne tenne jót egy kis friss petrezselyemszórás. Talán csak a halászlé, de az viszonylag ritkábban van. A csemege kukorica azért kell, mert mi virtuóz kertészek vagyunk és kétszer tűzdelve kevesen tudnak korábban beérlelni csemege kukoricát - BactoFil-os talajban, olyan zsengén és jóízűen. A dísznapraforgó a kis kertünk legnagyobb dísze. Brutálisra nő a BactoFil-tól, tele van virággal és még a második kertből is átnéznek, hogy milyen jól mutat. A pritaminpaprika a kedvencünk. Kultikusan vonzódunk hozzá. Olyan telt ízt ad a magyaros ételeknek, mint semmi más. És végül a borsó. Ha valamit értelmetlen balkonládában nevelni, akkor ez az. Sok sok gondozással összejön annyi, ami a kedvenc ételünkbe, a tejszínes-sonkás-zöldborsós tésztába kell. Na de a borsótermesztés öröme... Amúgy gondolom, nem látszik a képen, ezért leírom, ha valaki a balkonládában szeretne zöldborsót termeszteni, mert mondjuk szeretne időnként tenni pár szemet a levesbe - örömből - akkor válassza a Rajnai törpe fajtát. Ennek ronda a neve, olyan, mint ha egy Richard Wagner opera címe lenne, viszont korai és kisnövésű, szóval balkonládába pont jó.

A felső képen látható a BactoFil por zöldségekhez való változatának a doboza, amiben két kis vízoldható tasakban 100-100 négyzetméter föld kezeléséhez elegendő termék van. A kis üvegkockába én 5 szem borsót gondoltam, amit később a kihajtás után ültetünk ki a balkonládába, ezzel is begyorsítva a növény fejlődését. Lányom viszont 8 szemet gondolt, mindegy, majd virtuózak leszünk a tűzdelésnél, sőt, az is lehet, hogy kétszer tűzdelt borsót termesztünk majd.

Mivel a borsót is jópár csúnya gombabetegség fenyegeti, a lisztharmattól a rozsdáig, ezért különösen indokolt a talaj BactoFil-os kezelése, amelyben a hasznos talajbaktériumok egyrészt fertőtlenítő, másrészt ellenállóképesség fokozó hatásuk révén egészségesebbé teszik a talajt és a növényt. Emellett az abszolút kiegyenkített tápanyagellátás miatt egyenletes és gyors fejlődésre serkentik a növényt, ami az elérhető legkorábbi virág és termésképzést eredményezi. A fenti képen a piros nyíl azt mutatja, hogy a BactoFil por vízoldható tasakját száraz kézzel megfogtam és levágtam a sarkát. Ezen keresztül egy "csipetnyi-késhegynyi" BactoFil port szórtam egy deci vízbe. Az pillanat alatt eloszik és a képen látható színű elegyet képez. Ekkor mi a virtuóz kertészek egy 5 köbcentis Nurofenes adagolóval (gyerekeknek való lázcsillapító) adtunk minden kis cserépnek a BactoFil-ból. A BactoFil por és az oldata az emberre abszolút veszélytelen és túladagolni gyakorlatilag lehetetlen ezért aztán nyugodtan bíztam ezt a fontos mozzanatot a hároméves kislányra, aki kiválóan aktiválta az átültetett növények és az elültetett magok talaját.

Szóval a virágcserepek, balkonládák talajának a kezelésére vágjuk ki a BactoFil por tasakot, egy csipetnyit tegyünk egy pohár vízbe és abból pár köbcentit, mondjuk egy evőkanálnyit adjunk egy cserépnek, majd alaposan locsoljuk meg, hogy a hasznos talajbaktériumok bejussanak a földbe. Balkonládáknál az is nagyon jó megoldás, ha egy csipetnyi BactoFil port beszórunk egy Nesztteás üvegbe, vagy egy kis locsolókannába, felöntjük vízzel, összelötypöljük, majd meglocsoljuk a beültetett növényeket.

Ültetgetésünk során elhasználtunk mintegy 150 Ft értékű virágföldet, kb. 600 Ft értékű vetőmag jó 10%-át és vagy 25 Ft értékű BactoFil port. Két óra szórakozásért (+ fél óra takarítás) és a szép növényekért valamint a nagyon várt zöldségtermésért - megérte.


Még anno a Kertészeti Egyetemen volt egy tanárnőm Dr. Tömösközi Mária - isten nyugosztalja - aki azzal kezdte a tanévet, hogy azt mondta, hogy többnyire azok fognak jó eredménnyel végezni, akik ezekre az évekre "növénybuzivá" válnak. Azt is mondta, hogy vannak, akik később is így maradnak. Lehet, hogy én is így maradtam és ebből a kis DNS darabok átvittek valamit a következő generációba.