NARANCSMENTŐ BACTOFIL POR

2012.03.28.

A BactoFil por a stresszelt növény regenerációját is segíti.

Mark barátom még a jó múltkorjában kapott egy kis mininarancs növényt. Nagyon szép volt, de szegény növény roskadt a kis narancsoktól, ami amúgy a dísze ennek a növénynek. Mondtam neki, hogy együnk meg párat, gyümölcsritkítás végett. Szörnyű savanya-vicsornya íze volt, de ha az ember a maga narancsát eszi, akkor ez másodlagos. Sajnos elfelejtettem mondani Marknak, hogy alkalom adtán adjon vizet a növénynek, mert az azért kell, ő meg azt gondolta, hogy a narancs a szárazabb vidékeken él és nem is jutott eszébe az öntözés. Amikor szegény növény már az összes levelét ledobta, hiszen a földje teljesen kiszáradt, Mark mondta, hogy a narancs mégse lakásba való és dobja is kifelé. Mi - a bioszfakt kommandó - még adtunk egy esélyt a növénynek, hazavittük és a kiadós BactoFil poros (baktériumtrágya) öntözés és visszametszés után vártuk a fejleményeket.

Jó két hét lehetett - már lassan én is kezdtem lemondani róla - amikor megjelentek az első kis levélkék. Másfél hónap után 3 kis virágot is hozott a növény. A legfelső képen a legszebb és amúgy nagyon kicsi - kb. 1 cm - mininarancsvirág. A másik kettő még inkább bimbó. Felül a növény most. Látszanak a teljesen elszáradt és elhalt ágrészek és az is, hogy a növény a még élő részekből szépen összeszedte magát.

Miért írtam le ezt a kis sztorit?

Mert - nem ezen az egynövényes példa alapján, hanem az elmúlt évek extrém klímaviszonyai következtében kialakult szántóföldi állapotok és növénytermesztési tapasztalatok értelmében - határozottan azt gondolom, hogy a stresszelt növény regenerációját nagymértékben elősegíti az egészséges talajélet regenerációja, aminek - a jelenleg általam ismert - legjobb eszköze a hasznos, természetes talajbaktérium törzseket tartalmazó, BactoFil-os (baktériumtrágya) talajkezelés.


A vonal alatt bonus track:

Most az Oázis Kertészetekben szenzációs szobai citrusválaszték van. Ott csináltam az alábbi képet. Ezek a növények nagyon dekoratívok és ha virágoznak, akkor az illatuk csodálatos. Nem viccelek, a konyhában érezhető a három kis narancsvirág illata, ami a legjobban a jázminra emlékeztet. Aki teheti, javaslom térjen be egy Oázis Kertészetbe, ahol érdemes beleszippantani a citrusok illatába. Szakmai profizmusukról amúgy az is sokat elárul, hogy a citrusok mellé odakészítik a citrusok átültetéséhez való speciális földkeveréket és a pénztárak mellett a BactoFil por termékek teljes választéka is megtalálható.