TISZTELGÉS A NÖVÉNYVÉDELEMNEK...

2012.06.12.

Bár a kukorica termesztéstechnológiájában minden nüansz számít, azért a gyomirtás - úgy tűnik - kulcskérdés...

Szinte hagyomány, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal ... mondjuk, Növényvédő állomás, azt legalább érteni, kukorica gyomirtási és alkalmazástechnológiai bemutatót tart a megye és távoli vidékek szakembereinek. Idén 9 növényvédőszer gyártó cég 28 parcelláját mutatták be. Nagyon precíz, teljesen objektív és tanulságos egy ilyen áttekintés, amiből megpróbálok a Tisztelt Olvasóknak egy tömény eszenciát összeszedni.

Idén az időjárás miatt a kétszikű gyomok vitték-viszik a prímet. Ez egy dologra jó, a kétszikűirtó készítmények még jobban elválnak egymástól. Másrész a gyomirtási szezon eleje is elég száraz volt, úgyhogy a viz nélkül kevéssé ható termékek is beadták a kulcsot. A felső képen egy szép iskolapélda - megfelelő termék, megfelelő időben és megfelelő módon kijuttatva. (Az Euralis Flato hibridje április 23-án vetve, május 10-én gyomirtva a könnyen megjegyezhető nevű és kiváló Zeagran gyomirtószerrel)

Ugyanaz a hibrid, ugyanakkor vetve, csak egy másik - amúgy szintén elég jó Adengo nevű - termékkel gyomirtva. Picit mintha megkésett volna a gyomirtás - természetesen kísérleti céllal. Lényeg az, hogy 11 napos csúszás a gyomirtásban elég rendesen hazavágja a kukoricát.

Fentebbről nézve sem sokkal jobb a helyzet, bár nyilván a semminél azért ez is sokkal jobb. Középen a gyomirtás nélküli gyomos csík. Amúgy ezen a megkésett parcellán négy jelenleg nagyon menő fúvókát tesztelteltek, a permetezéstechnikai guru, a Farmcenter igazgatója, Huszár Jenő szakmai irányításával. Lechler, TeeJet és Albuz kettős réses fúvókák voltak, ahol azok a nüanszok játszanak, hogy merre, hány fokos szögben mennek a permetsugarak. Az ember azt hinné, hogy tökmindegy, de nem. Ha amúgy minden jó, akkor még a csúcsszuper alatti fúvóka is lehet jó. Ha viszont valami gáz van, akkor tényleg számít a nüansz és például egy kicsit megszaladt gyomosodás esetén valóban nem mindegy, hogy merre, hány fokban csap oda a permetsugár.

Gondolom látszik, hogy itt azért jobb a helyzet, mint a két fentebbi képen. Egy szó mint száz: a gyomirtás sikere sokkal erőteljesebben ható tényező, mint a fajtaválasztás, a vetésidő, a tőszám, vagy bármimás. A megfelelő gyomirtószer kiválasztás mellett viszont az optimális kijuttatási időre és a kijuttatás technikára is ügyelni kell, hiszen a legjobb gyomirtószer is akkor hat megfelelően, ha megfelelő nyomáson és a permetezési feladatnak megfelelő fúvókával permetezik.