ALGAFIX GABONÁBAN

2012.06.11.

Kiskunlacházán, a Kun-Farm területén, Bak Ferenc szakirányító által beállított látványos kísérlet bemutatójára sokan kíváncsiak voltak.

A kalászos gabonák fajtakínálatának talán legjellemzőbb vonása a hatalmas és egyre bővülő választék és a külföldi nemesítőházak előretörése. Ma már búzából szinte minden termesztési célhoz és adottsághoz több tucat fajtából lehet válogatni és a döntés nem könnyű. A katalógusokban szereplő tengernyi adat és vizsgálati eredmény sem mindig könnyíti meg a termesztő dolgát. Valószínűleg ezért is olyan népszerűek a precízen beállított fajtabemutatók, ahol a fajtatulajdonos képviselőjének a bemutatása mellett mindenki maga nézheti meg egymás mellett az egyes fajtákat. Ilyen bemutató volt június első hetében Kiskunlacházán, a Kun-Farm Kft. területén, Bak Ferenc szakirányító által kezelt földön, ahol a számos búzafajta mellett az idei szezon újdonságának számító ALGAFIX nevű mikrobiológiai lombtrágya (levéltrágya) hatását is megnézhették az érdeklődők.

A fenti képen, a zászló mellett jobbra, algazöld pólóban Fok Imre az ALGAFIX-et (levéltrágya) forgalmazó AGRO.bio Hungary Kft. területi képviselője látható, aki részletesen elmondta a termelőknek a termékben lévő élő zöld alga kijuttatásának hatását.

A ragyogó napsütésben nehéz volt olyan szöget találni, ahol a fénykép visszaadja a színben és kondícióban megfigyelhető különbséget. Szerintem aki akarta látni az látta, aki nem az nem és talán így van ez a fenti képpel is. Garantáltan nem bűvészkedtem a képpel - nem stílusom - de aki figyelmesen nézi, biztosan észrevesz valamit. Esetleg a jobb felbontás miatt azt javasolnám, hogy akit jobban érdekel, az kattintson rá a jobbegérgombbal és mentse el, mert így jócskán rá tud nagyítani.

http://agrobio.hu/?base=news&type=item&newstype=1&id=308

Az ALGAFIX-ről részletes információk találhatók az oldal korábbi híreiben, ahova a fenti link azonnal elvezet.

Végezetül még két dolgot szeretnék megjegyezni. Először, amit mindenki tud: A 2011-2012. évi őszi búza szezon az őszi és a tavaszi szárazság és a fagyok miatt nem a legszerencsésebb - finoman szólva. Másodszor, amit csak a területet jobban ismerők - és magam, aki a zászló tartóját lecsavarta a földbe - tudjuk. Ez a terület nem kimondottan búzára optimalizált - finoman szólva. Jó kérdés, hogy az ilyen terület a jó a fajták közötti különbség- vagy a mikrobiológiai lombtrágya hatásának a bemutatására? A búzák szépek voltak, a különbségek látványosak. Bak Ferenc Úrnak a fajtabemutató házigazdágának, akivel a bemutató után a kiskunlacházi Retro étteremben egymással szemben ülve együtt ettük a szenzációs bőségtálat, őszinte szívvel gratulálok.