BactoFil a Károlyi kastélykertben

2012.06.03.

Június első 3 napján, Fehérvárcsurgón a Károlyi kastélyban rendezett 8. Európai Dísznövény és Kertművészeti napokon az AGRO.bio is kiállított.

A Károlyi család csurgói kastélyát Gróf Károlyi György nagyon szépen helyreállíttatta. Az általa létrehozott és vezetett alapítvány 2001-ben 99 évre visszakapta Magyarországtól a korábban elkobzott kastélyt. A Grófúr úgy gondolta, hogy nem az a jó, ha a feleségével kettesben pöffeszkednek a szolíd 6000 négyzetméteres kastélyban - ami jár, az jár alapon - mint egy levitézlett köztárselnök, hanem rendezvényekkel, élettel és kultúrával tölti meg ősei kastélyát.

Június első három napján Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat tartottak. Ilyen szépet és ilyen színvonalasat én még őszintén szólva nem láttam. A fantasztikus kastélyban és a döbbenetesen szép parkjában olyan dísznövénykiállítás volt, amit - szerintem - nehéz űberelni. Természetesen egy ilyen rendezvényen az AGRO.bio Hungary Kft. is részt vett mint kiállító, hogy bemutassa a profi és a "műkedvelő" kertészeknek a BactoFil por (baktériumtrágya) és a Symbivit használatának az előnyeit.

A rendezvény "európaiságát" talán leginkább az reprezentálta, hogy a díszvendég országok - Franciaország, Dánia és Ciprus - nagykövetei mellett a legtöbb európai ország követe ellátogatott Fehérvárcsurgóra, hiszen a gyönyörködés mellett/közben kiváló lehetőség volt a kapcsolatépítésre. Az alábbi képen - csak érdekességként - a sötét öltönyös sármos úr Károlyi György Gróf éppen a parkoló felé kíséri Roland Gatharague urat, a Francia Köztársaság nagykövetét.

A kiállított növények bemutatására nem vállalkozhatok, viszont az egyik érdekes dolgot megpróbálom bemutatni. Ez a "zöldfal"-nak nevezett növénytartó falburkoló rendszer kiválóan alkalmas arra, hogy az amúgy kihasználhatatlan függűleges felületből növénytermesztésre alkalmas felület legyen. Ezekben a növénytartó fakkokban remekül termeszthető szamóca, zöldség, futómuskátli, kúszóboróka és szinte bármilyen növény - kivéve talán a fákat.

A kastély csipketeraszán Fock Máté dizájner dizájncuccai (szobrai) voltak kiállítva. A dizájncuccot a szó legnemesebb értelmében használom, konzervatívabb beállítottságúaknak a "műalkotás" szót használnám. A képen látható multidiszciplináris mű csodálatosan olvasztja össze a kertészet, a biológia, a fizika és az ókori mechanika legnemesebb vonásait. Messziről magyar pusztai gémeskútnak néztem, aztán közelebb érve feldobtam az anyam a fergeteges felismeréstől. Az van ugyanis, hogy a rézserpenyőben lévő - kiegyensúlyozott - növények száradását mutatja a szerkezet. Ha ugyanis párolog a víz, egyre könnyebb lesz a növénytál és felamelkedik. Ezzel jelzi a kertésznek, hogy meg kellene locsolni. Ha meglocsolják, akkor újra a rúd vízszintes állapotáig ereszkedik. Természetesen a levegőből beépülő szén miatt néha középen után kell allítani. A kertészet és a művészet szép találkozása.

De hogy egy dísznövényes rendezvényről szóló írásban mégis legyen konkretice dísznövény:

A legfelső képen, a kép előterében látható halványlila virágú növény a Bioszfakt kommandó BactoFil-lal (baktériumtrágya) kezelt virága. Nálunk ausztrál százszorszépnek hívják, nyilván azért, mert a növény őshazája Ausztrália délkeleti csücske. A kertészek többnyire Brachyscome multifida-néven ismerik, az ausztrálok pedig Rocky Daisy-nek hívják, mert kimondottan a sziklás vidékeket szereti. Angolul amúgy Cut-leafed Daisy a neve, csak a korrektség kedvéért. Rendszertanilag csak annyit róla, hogy az őszirózsafélék családjába tartozik, amely az egyik legnépesebb növénycsalád a földön. Nagyon dekoratív és nem túl (egyáltalán nem) igényes növény. Tavasztól késő őszig virágzik. A fagyok előtt ollóval kis gömbre kell nyírni és hűvös, világos helyen kiválóan áttelel. Néha azért télen is kell neki adni egy kis vizet.

Tisztelt Olvasó! Jó szívvel ajánlom a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyt, mint kirándulóhely, hiszen gyönyörű az épület, gyönyörű a kert, nagyon jól főznek, van húsz kiadó szoba és az áraik is korrektek. Úgy látszik, hogy a grófúr nem egy szezonban akarja megszedni magát... :-)