BACTOFIL A SZÁRAZSÁG TAVASZÁN

2012.04.02.

Aki még nem használta a BactoFil-t, annak - szerintem - ezen a tavaszon érdemes elkezdeni. Száraz év elé nézünk ugyanis...

Ha a vetőgép után porzik a föld, az semmiképp sem jó ómen. Még akkor sem, ha az történetesen a világ - bátran leírom - jelenleg legjobb vetőgépe, a Vaderstad Tempo. Jelenleg 100-180 mm csapadék hiányzik a földekből, amelyeknek a felső rétege már majdnem teljesen kiszáradt. Ha Benjamin Franklin élne, talán azt mondaná: három dolog biztos, a halál, az adók és az, hogy fel kell készülni a klímaváltozásra. Felkészülni nagyjából annyit tesz - mármint a gazdálkodó oldaláról - hogy vízmegőrző talajművelést végez, szárazságtűrő hibridet vet és BactoFil-lal (baktériumtrágya) segíti a növény nagyobb gyökérképzését.

Erről (is) szólt a múlt hónap végén a Vaderstad, a Massey Ferguson, a Syngenta és az AGRO.bio közös szántóföldi bemutató sorozata, ahol Birkás Márta professzorasszony nagyon nagyon tanulságos beszédében mondta el a vízmegőrző talajművelés lényegét.

Birkás Márta - jobboldalt - megdícsérte a házigazda Keve Baracska Kft-t a vízmegőrző talajművelés szakszerűségéért, viszont megemlítette, hogy nagyobb gondot kellene fordítaniuk a szerves anyagok visszajuttatására, hiszen úgy látja, hogy ez nagyon hiányzik a földjeikből. Az AGRO.bio Hungary Kft-t pedig megdícsérte, amiért mindenhol a szerves anyagok talajba való visszajuttatásának a fontosságát hirdetjük.

Az elvetett kukoricamagok fölötti talaj óvatos lekotrása megmutatta, hogy a Vaderstad Tempo nagy sebesség mellett is valóban egyenletesen vet és a fölül száraz talaj a vetés mélységében azért még tartalmaz nedvességet a megfelelő talajművelésnek köszönhetően.

Kedves Tisztelt Olvasók!

Erre a hétre és az április hónapra mindenhol ígérkezik nagyjából a havi átlagnak megfelelő csapadék. Utána viszont meleg száraz idők jönnek. Nem vészmadárkodni szeretnék, de érdemes megnézni az "esőtánc" internetoldalát az alábbi linken. ők a világ 6 legjelentősebb előrejelző intézetének adatait mutatják be, amelyek egybehangzóan száraz, az átlagnál melegebb évet jósolnak, különösen hazánk területére.

http://www.esotanc.hu/hosszutavu-idojaras-elorejelzes.html

A fentiek ismeretében ezen a tavaszon különösen indokoltnak tartom a BactoFil-os (baktériumtrágya) talajkezelést.

Elsődlegesen azért, mert a termékben lévő hasznos talajbaktériumok indol-3-ecetsavat bioszintetizálnak, amely látványos módon elősegíti a gyors és mélyre hatoló gyökérnövekedést. Érdemes megnézni a kettővel korábbi írásban a BactoFil-lal kezelt 4 napos borsó gyökereket, ameyek már jó 15 cm mélyre nőttek.

Másodsorban pedig azért, mert a száraz földből gyakorlatilag nem fogja tudni felvenni a növény a műtrágya hatóanyagát, az csak stresszelni fogja. A BactoFil-ban lévő természetes nitrogénkötő baktériumok viszont felveszik a nitrogént a levegőből és miután elpusztult a kis egysejtű élőlény, a növény a sejtmaradványukból hozzájut a tápanyaghoz.

(zárójelben jegyzem meg: a szárazság miatt valószínűleg nem lesz különösebb gond a kórokozókkal, a gyomirtással viszont annál inkább - erre érdemes lesz megfelelő gondot fordítani)

A BactoFil termékek kijuttatásának eszköze a BactoFil JET. A "gépészete" nagyjából ennyi. Szinte bárhova egyszerűen felszerelhető.

A BactoFil T JET - mágnessel is rögzíthető - emblematikus szórórúdja a traktor elején.

Gyakori kérdés: érdemes-e most száraz talajra BactoFil-t kijuttatni?

Az én válaszom: kétségtelenül igen

A BactoFil-ban lévő baktériumokat a munkagép a vetés mélységébe keveri. Ahol a növény kicsírázik, ott a talajbaktériumok már vígan szaporodnak. A talajbaktériumoknak van optimális tartománya mind a hőmérséklet, mind a nedvesség, mind a pH vonatkozásában. Ha a talaj nedvességtartalma kevesebb, mint ami nekik optimális lenne, akkor nyilvánvalóan kevesebb nitrogént kötnek meg és kevesebb növényi hormont bioszintetizálnak. Viszont ez a "kevesebb" is sokkal több, mint ha nem kezeltük volna BactoFil-lal a talajt.

Erősen tartok tőle - és nyugodtan borítékolom - hogy ebben az évben sokfelé a BactoFil-os talajkezelés lesz a vízválasztó a növény kiszáradása és a viszonylag normális fejlődése között, más szóval a ráfizetés és a nyereség között. Bár adná Isten a kiadós esőket, hogy ne legyen igazam...