SZERINTEM A BOR, HA BIO...

2012.04.25.

A BactoFil termékek használata a biológiai szőlőtermesztésben jelentősen csökkenti a betegségek kockázatást és növeli a termés-biztonságot.

Szerintem manapság a biobor fogyasztása menő és a biológiai/ökológiai szőlőtermesztés és a biobor előállítás is menő. A hagyományos termesztéstechnológiával előállított szőlőből készült bort háromféle módon lehet eladni. Szerencsés esetben jól, kevésbé szerencsés esetben rosszul. A harmadik lehetőség a sehogy. A bioborra viszont van igény, fizetőképes kereslet és ami a legjobb, hogy ez a trend egyre növekvő tendenciát mutat.

Szerintem a bor, ha bio...

semmivel sem egészségesebb hiszen a technológiából adódóan a borban nem nagyon jelenhet meg szermaradék amiatt, hogy a manapság forgalomban lévő rovarölőszerek nagyon gyorsan lebomlanak, a gombaőlőszerek maradékára pedig azért kell a termelőnek fokozottan ügyelni, mert ezek a bor erjedését is meggátolnák. Amúgy bármely borban a legnagyobb kockázatot az emberi szervezetre az etanol jelenti, amely legalább 10-12%-a boroknak. Természetesen az etanol is csak akkor lehet káros, ha valaki rövid idő alatt sok bort iszik.

precízebb technológiával és jóval nagyobb gondossággal készült, amely többnyire érezhető a bor minőségében.

A biobor készítésnek alapvetően két útja létezik. Az egyik az, hogy valaki a betegségeknek ellenálló fajtát telepít. Ezzel az a gond, hogy ezek a fajták nem tudnak olyan értékes borászati alapanyagot nyújtani, magyarán nem olyan finom a boruk. A másik út, a minőségi borszőlőfajta termesztése maximális gondossággal és úgy, hogy a technológia minden elemével a növény természetes védekezőrendszerének az erősítését és a kórokozók/kártevők visszaszorítását célozzák.

Az AGRO.bio Hungary Kft. régóta jó kapcsolatot ápol számos igényes és az újdonságokra fogékony szőlőtermesztővel, akik megelégedéssel használják a BactoFil (baktériumtrágya) termékeket. A BactoFil B 10 készítmény lombhullás után a talajra permetezve és a lehullott levelekkel együtt a talajba forgatva jelentősen lecsökkenti a peronoszpóra áttelelését és ezzel a következő évi fertőzést annyira csökkenti, hogy többnyire nem kell ellene védekezni. Metszés után a nyesedék felaprítása és BactoFil CELL készítménnyel történő lepermetezése majd a talajba forgatása nagyon értékes szerves anyag/tápanyag forrást biztosít, javítja a talajszerkezetet és összességében nagyon kedvező a szőlő számára. Ezt a műveletet célszerű kiegészíteni BactoFil B 10 (baktériumtrágya) tavaszi kijuttatásával is. Ennek az elsődleges célja a szőlő egyenletes tápanyagellátásának a biztosítása. Ez a kezelés nem csak erőteljesebb hajtásnövekedést, jobb kötődést és gyorsabb érést eredményez, de a szőlő bogyó héjának rugalmasságát is fokozza. Ezáltal egyrészt a repedésre hajlamos fajták termésbiztonsága nő, másrészt a szürkepenész fellépését és kártételét is jelentősen csökkenti. Ezek a tulajdonságok azok, amelyek a BactoFil termékeket különösen alkalmassá és indokolttá teszik a bioszőlőtermesztésben.

A számos bioszőlő termesztő közül az egyik legismertebb és legsikeresebb a gyönyörű Balaton-felvidéki környezetben Szentantalfa határában termesztű Dobosi Pincészet. A pincészet vezetőjével Dobosi Dániellel néhanapján összefutok bioszőlő termesztési tanácskozásokon, ahova őt mindig meghívják - többnyire előadónak - és természetesen ezeket az alkalmakat az AGRO.bio Hungary Kft. is mindig kihasználja a szőlészekkel való találkozásra. Legutóbbi találkozásunk a véletlen szerencse ajándékaként Gödöllőn történt a Farmcenter Kft. irodájában. Amilyen kicsi a világ, a Farmcenterrel ő is - akárcsak az AGRO.bio - szoros üzleti és szakmai kapcsolatban van. Elbeszélgettünk kicsit a szakmáról és a biológiai készítményeink felhasználási lehetőségeiről és a beszélgetés végén kaptam tőle 2 üveg biobort. Az egyik nagyon jó volt. Borászati kekec vagyok, ritkán mondom egy borra, hogy nagyon jó. A másik viszont a bio Cabernet Sauvignon Rosé sokkal több volt, mint nagyon jó. Nem vagyok rozépárti, de ez a bor bekerült a tudatomba az eddigi életemben ivott 5 legjobb bor közé. Amúgy mind az öt magyar bor volt, de ez más kérdés. Ez a bor, amit a kezemben tartva a konyhában lefényképeztem olyan visszaadhatatlan és leírhatatlan színnel és elmondhatatlan illattal és ízzel rendelkezik, ami egy hagyományos technológiával előállított szőlőnél nem tudom, hogy megvalósítható-e. Szerintem ez a bor - bár ha jól érzem, Dobosi Úr a kéknyelőjére a legbüszkébb, ami múlt nyáron a Füredi Borhét sztárja volt - kétségtelenül a tézise annak a tudásnak, ami 1721-óra felhalmozódott egy igényes bortermelő családban.

A közeljöbőben a Dobosi pincészet is megkezdi az AGRO.bio mikrobiológiai termékeinek a használatát, amiről természetesen beszámolok majd. Végezetül annyi ebben a témában, hogy a szőlőben történő kijuttatás egyedi és optimális megvalósítása ügyében is minden szőlőtermesztő számíthat a permetező fúvókák és permetezéshez szükséges berendezésék/alkatrészek terén ismert Farmcenter Kft-re.

A pincészet honlapja az alábbi linken:

http://www.dobosipinceszet.hu/

A www.szepkertert.hu internetoldalon megjelent egy film, amely a Symbivit felhasználásáról - kijuttatásáról szól. Akir érdekel a szőlő, annak - szerintem - érdemes megnézni.

http://www.szepkertert.hu/blog/76/bioszoleszeti-kiserlet-symbivit-mikorrhiza-gomba-kezelessel--videoval