NAPRAFORGÓ, BACTOFIL - NAPRAFORGÓ, BACTOFIL... LAST CALL

2012.04.10.

Elindult a napraforgó vetés és egyre inkább úgy néz ki, hogy nem érdemes kihagyni a BactoFil B 10 kijuttatását.

Sokfelé elkezdték már a napraforgó vetését és vannak régiók, ahol nagyrészt végeztek is vele. Hogy jól tették-e, hogy hamar elkezdték, vagy azok teszik jól, akik várnak még egy kicsit, azt majd az idő megmutatja. Az azonban elég biztosnak látszik - legalábbis szerintem - hogy ebben az évben biztosan bölcsen teszi az, aki a vetés előtt vagy a vetéskor BactoFil B 10 (baktériumtrágya) készítménnyel kezeli a napraforgó terület talaját. Nem valószínű, hogy Európa legjobb időjárásszakértői mind tévednek abban, hogy májustól augusztusig meleg és száraz időjárás várható hazánk területén. Erre fel kell készülni és a szárazságtűrő hibrid, a megfelelő gyomirtás - ami a lenti képen látható - valamint a vízmegőrző talajművelés mellett kétségtelenül a BactoFil-os (baktériumtrágya) talajaktiválás lesz a sikeres napraforgó termesztés negyedik alappillére.

A BactoFil B 10 használata egyenletesebbé teszi a gyomkelést, ezáltal hozzájárul a megfelelő gyomirtás megvalósításához. A termékben lévő nitrogénkötő törzsek által biztosított nitrogén akkor is elérhető lesz a növény számára, amikor a szilárd műtrágyával kijuttatott nitrogénből nem lesz képes felvenni és a szárazságban a műtrágyasó csak tovább stresszeli a növényt. A legfontosabb érvem a BactoFil használata mellett viszont ezen a tavaszon az auxin típusú természetes növényi hormon, az indol-3-ecetsav bioszintézise. Ez a hormon erőteljesebb gyökérnövekedésre serkenti a növényt. A nagyobb- és mélyre hatoló gyökértömeg, amely szépen látszik az alsó képen, nem csak fokozott tápanyagfelvételt tesz lehetővé, hanem akkor is juttat majd vizet a napraforgónak, amikor a kisebb gyökerű a felső talajrétegből már nem lesz képes.

Kedves Tisztelt Olvasók! Aki napraforgót termeszt idén, annak szívből kívánok ilyen szép nagy tányérokat, mint amilyenek a fenti képen vannak. Több, mint 20 éve vagyok ennek a szakmának a sűrűjében, aktív részese voltam anno a ma is működő Syngenta Kaszat Körök elindításának, viszonylag nem kevés napraforgót láttam, ezért nem állítom, hogy BactoFil nélkül nem lesz idén jó napraforgó. Azt viszont igen, hogy BactoFil-lal sokkal-sokkal valószínűbb.

"Last call" - utolsó jelzés. Részemről napraforgó vetés előtt ez volt az utolsó jelzés. Amúgy az angol kocsmákban szokták záróra előtt jelezni a vendégeknek, hogy "last call", vagyis ha még innának valamit, akkor most van az utolsó pillanat a rendelésre. Meg a repülőtereken ha valaki azt hallja, hogy "last call" és a nevét is, akkor tényleg érdemes sürgősen a kapuhoz menni, mert közel az utolsó pillanat a beszállásra... Napraforgó, BactoFil last call...