Egyszerűbben juthatnak a gazdák a támogatásokhoz

2015.07.09.MTI

Megjelent a jogszerű földhasználat igazolását egyszerűsítő jogszabály, amely alapján a gazdák egyszerűbben juthatnak hozzá a támogatásokhoz - hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szerdán.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvény módosítását már az idén benyújtott egységes kérelmekre induló eljárásokban is alkalmazni kell.

A módosítás lehetővé teszi a jogszerű földhasználat igazolását haszonbérleti, felesbérleti, részesművelési, szívességi földhasználati, alhaszonbérleti földhasználati szerződés, az 1 hektár alatti belterületi földek használatára kötött szerződés, továbbá osztatlan közös tulajdon esetén a használati rendről szóló megállapodás alapján is. Jogszerű földhasználónak tekinti a vagyonkezelőt, a haszonélvezőt vagy a használat jogának jogosultját és a tulajdonost is. A módosítás szerint a közeli hozzátartozó is jogszerű földhasználónak minősülhet.

Az 1 hektár alatti belterületi földeknél, ha nincs ellenérdekű fél, akkor a földet ténylegesen használó bejelentőt kell jogszerű földhasználónak tekinteni.