Elhúnyt prof. dr. Nagy Bálint

2015.05.21.AgrO.bio

Életének 85. évében váratlanul húnyt el prof. dr. Nagy Bálint, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, a magyar mezőgazdaság világszinten is kiemelkedő alakja.

Dr. Nagy Bálint 25 éven át vezette a Földművelésügyi Minisztérium Növényvédelmi és Agrokémiai Főosztályát, neki köszönhető, hogy a világon elsőként hazánkban tiltották be az erősen mérgező és az emberre különösen veszélyes DDT hatóanyagú rovarölőszerek használatát, ezzel hatalmas lépést téve a magyar élelmiszerbiztonság kiépüléséért.

Dr. Nagy Bálint nevéhez fűződik, hogy a világ élvonalát képviselő, más országok számára példamutató növényvédelmi és talajtani állomáshálózat kiépült. Továbbá az ő kezdeményezésére és vezetésével indult el a hazai szántóföldi permetezőgép gyártás. 

Példaértékű és a felelős magatartás mintája az, hogy dr. Nagy Bálint határozottan kiállt a túzott, a termőtalajt romboló műtrágyahasználat ellen.  Minden nyilatkozatában felhívta a figyelmet a talaj egészségének és a terméképességének a megőrzésének a fontosságára.

Dr. Nagy Bálint

Mi, az AGRO.bio Hungary Kft. büszkék vagyunk rá, hogy a Márton József Díjat először dr. Nagy Bálint kapta meg. Ezt a díjat azok a szakmeberek kapják, akik a legtöbbet tették a fenntartható magyar mezőgazdaságért.

Dr. Nagy Bálint személyében kiváló, a jövőért felelősséget vállaló szakembert és nagyon jó barátot vesszítettünk el. 

A mi dolgunk mostantól az emlékezés és a megkezdett munka folytatása.