Hogyan csökkentheti a vihar okozta károkat a kockázatkezelési rendszerrel

2015.07.09.MTI

Jelentősen csökkenthetik a vihar és jégeső okozta károk értékét a mezőgazdasági termelők a kétpilléres mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerrel - hívta fel a figyelmet közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

A szaktárca kifejtette, hogy az agrárkár-enyhítési rendszer tagjai a káresemény bekövetkezését - a nap, amikor első alkalommal észlelhető a vihar-, illetve jégeső - követő 15 napon belül kell a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapjáról elérhető elektronikus kárbejelentő felületen bejelenteniük. Hozzátették, hogy a kárbejelentéshez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai megfelelő szakmai segítséget tudnak nyújtani.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelmet a termelőknek továbbra is a tárgyév november 30-ig kell benyújtani - írta az FM.

Kiemelte, hogy a 2015. november 1-jével kezdődő új kárenyhítési évtől a termelők már kisebb, parcella szintű károkat is jelenthetnek, amennyiben a károk meghaladják a 30 százalékos hozamcsökkenési szintet.

A kockázatkezelési rendszer második pillére a költségvetés által finanszírozott díjtámogatott biztosítás, ennek keretében a gazdák visszakaphatják az általuk befizetett biztosítási díj legfeljebb 65 százalékát.  

A minisztérium hangsúlyozta: azon termelőknek, akik már a 2015. évre megkötötték növénybiztosításukat, a biztosítási szabályzatban rögzítettek szerint - általában 48 órán belül - kell bejelenteniük a károkat az adott biztosítónál.