Fidesz-MSZP összefogás a magyar termőföld védelmében?

Végre a termőföld minőség is fontos!

2015.05.12.agroinform.hu

Különös eseménynek lehetünk tanúi. Agrárkérdésekben ugyanis olyat nem igen láttunk, hogy a Fidesz és az MSZP közös álláspontot képviselt volna. Most mégis megtört a jég!

A magyar termőföld védelme érdekében az agrártárca a jövőben fokozottabban kívánja támogatni a talajvédelemben a természetes biológiai megoldásokat, így a baktériumtrágya használatát is. A fideszes elképzeléstől függetlenül, de azzal nem szembe menve az MSZP országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, és a két párt elképzelése lényegében azonos: a környezettudados gazda járjon jól, a magyar termőföld legyen újra egészséges.

 

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a gazdálkodóknak a termőtalajok megvédése érdekében fenntartható módon kell végezniük munkájukat és ehhez nyújtanak segítséget a mikrobiális talajoltó készítmények, amelyekkel javítható a talaj szerkezete, a növények stressztűrő-képessége, valamint környezetbarát módon optimálisabbá tehető a tápanyagellátás.

 

Míg az államtitkár arra helyezte a hangsúlyt, hogy a talajvédelem mikrobiológiai megoldási lehetőségeinek az oktatásban markánsan meg kell jelennie, addig Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke országgyűlési határozati javaslatában konkrét elképzeléseket fogalmazott meg. Azok a gazdák kapjanak kiegészítő állami támogatást, akik a fenntarthatóság mellett elkötelezik magukat, az állami földbérleti szerződések tartalmazzanak termőtalajt védő szabályokat, amelyeket valóban betartatnak és ellenőriznek.

 

Az MSZP közleménye szerint a magyar termőföld nemzeti kincs, ezért védelme és regenerálása nem pártpolitikai kérdés. Éppen ezért összefogást sürgetnek, és elvárják, hogy a kormánypártok, valamint a demokratikus ellenzéki pártok képviselői támogassák a javaslatot. Ugyanis nemcsak a mának, de a holnapnak is meg kell óvnunk a magyar termőföld minőségét – áll az MSZP közleményében.

 

Csak bízni tudunk abban, hogy a felismert, valóban nemzeti értéket és érdeket képviselő magyar termőföld ügye nem sikkad el az egymást kioltó politikai csatározásokban, és a kormánypárti és ellenzéki közös akarat képes lesz törvényi szintre emelkedni.

 

Forrás: agroinform.hu

 

Marketing anyagok