Pusztul a termőtalaj!

2015.06.04.hirado.hu

Amennyi idő alatt 17 kilogramm termőtalaj megy tönkre, aközben csak 1 kilogramm éled újra. Így a rendelkezésre álló termőtalaj csupán 60 évig tarthat ki. Magyarországon 4,3 millió hektár termőföld van, és ez a szám folyamatosan csökken. A Kék Bolygó tévéműsor erre kereste a választ.

A magyar talajokat a’80-as években túlműtrágyázták, ráadásul a hazai állattartás is egyre jobban visszaszorult – teszi hozzá Daoda Zoltán. "Egy jó, érett szarvasmarha eredetű szerves trágyánál nincs jobb trágya, csakhogy ez ma már azt lehet mondani, hiánycikk. Magyarországon is csak szigetszerűen fordulnak elő, egy két gazdaságban van néhány ezer tehén, ahol három-négy éves forgóval ki tudják szórni a szerves trágyát, ott meg is látszik a talajon."

Bár manapság kevesebb műtrágyát használunk, még mindig több vegyszert juttatunk a talajba, mint amennyit kivédeni képes. Bíró Borbála kifejtette, általában háromféle makroelemet pótolnak a műtrágyák, de legalább 15 féle kellene folyamatosan a talajban ahhoz, hogy minőségileg megfelelő ízű, zamatú, tápanyagszintű élelmiszert állítsunk elő.

Mivel nem pótoltunk vissza elég szerves anyagot a termőföldbe, a mikroorganizmusokat pedig növényvédő szerekkel pusztítjuk a talajban, így annak tápanyagtartalma lecsökkent, gyakran ezért íztelenek növényeink. A sárgarépa vitamintartalma 40 százalékkal, a káposztáé 95, a borsóé 53, a tejé 95 százalékkal csökkent. A búza, a kukorica, a répafélék és a burgonya vastartalma is jóval kevesebb, mint 50 éve.

A tévéműsort erre a linkre kattintva nézheti meg. Az termőtalajról szól rész az 5. perctől kezdődik.

Kék bolygó kezünkben a termőtalajok jövője

Forrás: hirado.hu

Marketing anyagok

Kapcsolódó galériák