Talajbaktérium-készítményekkel szélesíti mezőgazdasági input kínálatát a KITE Zrt.

2015.08.07.Cz.B.

A 2015-ös év egyik vezető híre lehet, hogy a mezőgazdasági inputok forgalmazásában a piacvezető KITE Zrt. input palettáját a talajbaktériumokkal egészíti ki. Mi vezérelte a KITE-t a döntés meghozatalában? Interjú Sira Márkkal, a KITE Zrt. növényvédő szer kereskedelmi üzletág termékmenedzserével.

A döntés már megszületett évekkel ezelőtt, mégpedig arról, hogy a talajvédelmet kiemelt figyelemmel kell kezelnünk. Ezt nekünk is meg kellett tanulnunk, valamint az így megszerzett tudást a partnereink rendelkezésére kellett bocsátanunk. Az első hullámot a talajművelő gépek és a velük végzett szántóföldi tesztek jelentették. Célunk volt megtalálni azon gépsorokat, amelyek a termőtalaj és a kultúrnövény szempontjából a legideálisabb állapotot teremtik és teszik mindezt úgy, hogy pénzt takarítanak meg a gazdálkodók számára. A második hullámot azok az agronómiai input anyagok képzik, amelyek hasonló tulajdonságokkal bírnak. Ezek közül pedig a legkiemelkedőbbek a talajoltó baktérium-készítmények, amelyek nem csak szinten tartják a megfelelő állapotot, hanem visszafordítják a káros folyamatokat. Erre az általunk beállított tartamkísérletek világítottak rá, tehát nem kérdés, hogy technológiává kell, hogy váljon e termékek használata a köztermesztésben.

A KITE Zrt. input palettájának bővítésére a BactoFil® talajbaktérium családot gyártó és forgalmazó AGRO.bio céget választotta. Mi eredményezte a két cég közötti együttműködést?

Az együttműködést több éves tesztelés és piackutatás előzte meg. A célunk az volt, hogy egy olyan partnerrel kezdjük el a közös munkát, aki azon kívül, hogy rendelkezik több jól működő termékkel ezeket megfelelő mennyiségben és azonos minőségben képes legyen elő is állítani. Fontos szempont volt a gyártástechnológia mellett a logisztika és a tárolás is, mivel ez garanciája a magas minőség megtartásának. Az AGRO.bio esetében ez adott volt és kiegészült egy szakmailag maximálisan felkészült, közel 20 főt számláló értékesítési csapattal, így az eredményesség tovább fokozható.

KITEstarter FL + BactoFil

Mit vár a KITE a talajbaktériumok forgalmazásától?

Legfőképpen azt, hogy a talajbaktériumok használata a növénytermesztési technológiának elengedhetetlen része legyen, mindezt a magyarországi szántóterület negyedén. Ez 5 év alatt a jelenlegi piac megháromszorozását jelentené, ami véleményünk szerint, reális cél. A szántóföld mellett az ültetvényekben is elindul a közös munka, 2015 itt a kísérletek éve lesz.

Ahány törzs, annyi előny

Milyen fejlesztéseket igényel az összefogás?

A közös munka közös technológiai fejlesztésekből és kereskedelmi tevékenységből áll. Az elkövetkező években azon fogunk dolgozni, hogy az AGRO.bio által gyártott mikrobiológiai készítményeket beillesszük az általunk már elindított, és a jövőben elindítani kívánt technológiai újításokba, magasabb eredményességet érve el mindezzel. A 2015-ös év újdonsága a BactoFil® termékek és a KITEstart®  folyékony starter műtrágya egy menetben történő kijuttatása.

Milyen konstrukciókban kínálja a KITE a BactoFil® termékeket?

A szóló termékek megjelenése és árképzése nem különbözik az AGRO.bio által közölt végfelhasználói áraktól. Amivel ki akarunk emelkedni a konkurenseink közül, azok a csomagos értékesítések, melyben olyan termékeket próbálunk kapcsolni a BactoFil®  termékek mellé melyek technológiában is mellette foglalnak helyet (pl. egy menetben kijuttatható).

Milyen előnyöket jelenhet a gazdálkodóknak a két cég együttműködése?

Az együttműködés eredményeképpen a termék elérhetővé válik, mind a 20 alközpontunkban országszerte. Az alközponti megjelenés mellett az AGRO.bio és a KITE Zrt. értékesítési csapata együttvéve meghaladja a 80 főt, mely által a növényvédelmi technológia még szélesebb körben terjedhet el. A csomagos vásárlásokkal pedig a gazdálkodók kedvezményesen juthatnak hozzá az egyéb input termékek mellett a BactoFil® termékekhez is.

Marketing anyagok

Kapcsolódó galériák