Elégeti az aszály a magyar kukoricatermést

2015.08.07.MTI

Az aszály miatt akár 3 millió tonnával is csökkenhet idén a hazai kukoricatermés, a jelentősen dráguló takarmány pedig az állattartókat sújtja, ezért kormányzati intézkedést várnak.

Becslések szerint az elmúlt hónapokban pusztító aszály az 1,2 millió hektáros hazai kukoricatáblák mintegy 30 százalékán kiégette a termést. A természeti csapást súlyosbította a légköri aszály is, vagyis a növények a hajnali harmatból sem juthattak némi nedvességhez. A kukorica őszi jegyzésére már vannak tonnánként 70 ezer forintos ajánlatok is, de ez még valamelyest mérséklődhet, ha az augusztus megkönyörül a gazdákon, és érkezik némi csapadék.

 

Ha viszont maradnak a magas árak, az állattenyésztésnek is csapást jelenthet, hiszen a legnagyobb piac éppen az abrakfogyasztó ágazat - mondta el Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette: bajban vannak az exportra szerződött termelők, sorra adják be a vis maior jelentéseket. Ők még 45-47 ezer forintos tonnánkénti árra kötötték a kontraktusokat, de jó néhány gazdaságban nincs elegendő árualap.

 

Aszály égette kukorica 2

 

A szakemberek nem zárják ki azt sem, hogy ha továbbra is elkerülik a kiadós esők az országot, kukoricahiány alakulhat ki. Hiszen a hazai takarmányigény általában 4 millió tonna, de a bioetanol-gyártás is leköt több mint 1 millió tonna kukoricát. A kukoricahiány pedig tovább emelheti a búza és az árpa árát is.

 

A takarmánybúza tonnáját már most 60 ezer forint fölött jegyzik, de az árpáért is 55-60 ezer forintot kérnek. Vancsura azt is elmondta, javasolták a kormányzatnak, hogy az állami kézben lévő Concordia Közraktár vásároljon fel takarmánykészleteket, hogy az állattartók ne kényszerüljenek az állomány megtizedelésére.

 

Forrás: Népszava, MTI

Marketing anyagok

Kapcsolódó galériák