SELMAN WACKSMAN, a Nobel díjas talaj-mikrobiológus, ma 120 évvel ezelőtt született

2008.07.22.

1952-ben kapta meg a Nobel díjat a Streptomycin felfedezéséért, amely a tuberkolózis és számos más betegség első hatékony gyógyszere volt.

Selman Wachsman (1888 - 1973)

1888 július 22-én született egy kis faluban, amelyet Priluki-nak hívnak és a mai Ukrajna területén található. A középiskola elvégzése után 1910-ben kivándorolt az USA-ba, ahol 5 évvel később a Rutgers Egyetemen agrármérnöki végzettséget szerzett. A talaj-mikrobiológia tudományával kezdett foglalkozni kutatóként, 1930-ban az egyeteme talajbiológia professzora lett, majd 1940-ben kinevezték a mikrobiológia tanszék vezetőjének. Az 1927-ben írott könyve - A talaj-mikrobiológia alapjai (Principles of Soil Microbiology) - azóta is alapműnek számít. Az orvosi Nobel díjat 1952-ben ítélték oda neki a Streptomycin felfedezéséért. Ennyit a száraz tényekről, jöjjön a lényeg...

Wachsman nagyon hamar felfedezte, hogy az egészséges talajban hamar elpusztulnak a tuberkolózis és más betegségek kórokozói. Később rájött, hogy a talajban élő baktériumok, amelyeknek az elsődleges funkciója az egészséges és termékeny talaj fenntartása, olyan antibiotikumokat termelnek, amelyek meggátolják a kórokozók szaporodását, legyen szó akár Gram + vagy Gram negatív kórokozókról. 1943-ban izolálta a Streptomyces griseus által termelt antibiotikumot, amely nagyon hatékony volt számos betegség - többek közt a tuberkolózis - kórokozója ellen. Az anyagot Streptomycin-nek nevezte el. Egy másik talajbaktérium, a Streptomyces fradiae (vagy fradii) által termelt antibiotikum a neomycin a másik legjelentősebb felfedezése lett a mintegy 18 antibiotikum közül. A mai napig a legjobb és a legelterjedtebb szemcsepp az egész világon a Neomycin. Kisgyerekes családoknál nem érdemes kihagyni a házipatika gyógyszerei közül.

A BactoFil A 10 készítményben - amely az egyszikű növények számára különösen kedvező talajéletet biztosít - a 6 baktérium egyike a Streptomyces albus. Ez - ahogy a neve is mutatja - elég közeli rokona a fent említett baktériumoknak és elsősorban a jó szerkezetű, egészséges termőtalaj létrehozásában és fenntartásában van szerepe.

Szakmailag korrekt üzleti viselkedésre törekvő marketingesként távol áll tőlem annak kijelentése, hogy jelenleg a BactoFil A 10 az egyetlen jó termék a világon a gabonafélék talajának kezelésére. Annyit azonban szívből javasolnék minden Tisztelt Gazdálkodónak, hogy a jövőben ne hagyja magát rábeszélni olyan készítményre, amely nem tartalmaz Streptomyces albus baktériumot.