SIR ALEXANDER FEMING ÉS AZ ÉLET DOLGAI...

2008.08.06.

Ma 127 éve született Sir Alexander Fleming, aki a penicillin felfedezéséért 1945-ben kapta meg a Nobel díjat.

1881 augusztus 6-án született Sir Alexander Fleming, aki már 1922-ben felhívta magára a tudományos világ figyelmét, amikor az emberi könnyben felfedezte a lyzozym enzimet. A nagy felfedezés 1928-ban történt, amikor észrevette, hogy a Penicillium notatum gomba penészgyepe körül nem képes szaporodni a Staphylococcus aureus baktérium. Hamar kiderült, hogy a gomba által termelt anyag, amelyet Fleming penicillinnek nevezett el, szinte mindegyik Gram pozitív baktérium ellen hatásos. A penicillin olyan betegségek gyógyítására volt képes, mint a skarlát, a gonorrea, a meningitis vagy a diftéria.

2000-ben 3 vezető tudományos magazin összeállítást készített a 20. század legjelentősebb felfedezéseiről. Ezek közül az első helyre tették Fleming felfedezését, amely a tudósok szerint a legnagyobb hatással volt az emberiségre. A penicillin legalább 200 millió ember életét mentette meg.

Véletlen egybeesés, hogy Fleming éppen abban az évben, 1945-ben kapta meg a Nobel díjat, amikor éppen a születésnapján, augusztus 6-án az USA bevetette az első - és sajnos nem az utolsó - atombombát a japán nép ellen, amely 200 ezer ártatlan ember szörnyű halálát okozta. 200 millió élet és 200 ezer halál... ilyenek az élet dolgai...