TOUR DE FRANCE -- Tekerni Szívből Kell

2008.07.10.

Lance Armstrong megcsinálta a lehetetlent. Felgyógyult a sokáttételes rákbetegségből, majd zsinórban hétszer megnyerte a világ legnehezebb kerékpárversenyét.

Ezen a képen - amelyet Paul Morse a Fehér Ház fotósa készített - George W. Bush biciglizik Lance Armstronggal. A sárga virágok a www.whitehouse.gov információja szerint napraforgók, augusztus 20-án az elnök Crawford-i birtokán.

Jelenleg Mr. Bush-nak százezerszer nagyobb esélye van arra, hogy jövőre megnyerje a Tour de France-t, mint amekkora esélye Lance Armstrongnak volt 1996-ban az életben maradásra. 25 évesen előrehaladott hererákot állapítottak meg nála, komoly áttételekkel az agyában és a tüdejében. Kivették az egyik heréjét, majd két nagy tumort operáltak ki az agyából. A tüdődaganatokat kemoterápiával kezelték. Craig Nichols a kezelőorvosa azt nyilatkozta, hogy a betegek kétharmadát ebben az állapotban nem is kezdik el kezelni és Mr. Armstrongnak nagyon kevés esélye van arra, hogy egy év múlva még éljen.

Lance meggyógyult és 1999-ben megnyerte a világ legnehezebb kerékpárversenyét a Tour de France-t. Erről csak annyit, hogy mintegy 3600 km-t kell tekerni 22 nap alatt. A versenyt amúgy Henri Desgrange alapította 1903-ban. Éppen most van a 95. verseny a 105 év alatt, mivel a világháborús éveket kihagyták. Lance már korábban jó versenyző volt, milliókat keresett, de a világhírt a rákbetegség utáni győzelem hozta meg a számára. Ő a siker titkát abban látja, hogy nem csak erőből, hanem szívből kell tekerni a biciglit, amire a betegsége alatt jött rá. Háromszor nyerni is csak 5 embernek sikerült eddig, de Lance Armstrong az első győzelmét még hatszor megismételte. Szerintem ő a sporttörténelem egyik legnagyobb alakja, aki rákbetegek ezreinek adta vissza a hitet szerte a világon.