OLIMPIA -- sikerek és blamahegyek

2008.07.18.

1976-ban ezen a napon a Montreáli Olimpián Nadia Comaneci megcsinálta a tornásztörténelem első 10.00-ás gyakorlatát. Ebből lett a blama...

Természetes módon a híreink főcsapása a mezőgazdaság, a tudomány és a technikai innováció. Eredetileg arról szerettem volna írni egy kis szösszenetet, hogy ma 110 éve jelentette be Marie és Pierre Curie az új elem fölfedezését, amelynek az elnevezésére a polóniumot javasolták. Nagyon érdekes a dolog, de ilyenkor az "uborkaszezonban" talán megengedhető egy kis bulvárosodás és talán még érdekesebb lehet, most az olimpia előtt visszapillantani egy korábbi olimpia eseményire.

Tegnap volt 32 éve a Montreáli Olimpia megnyitása. Szép ünnepség volt, a megnyitót II. Erzsébet tartotta, mint Kanada uralkodója is egyben. Néztem is akkor, hogy hő, még az angol királynő is elment az olimpiára. Persze arról akkoriban nem szóltak a hírek, hogy 28 ország viszont nem ment el. Elég nagy blama az ilyen, de miért is történt mindez? Szóval akkoriban már 14 éve nem illett a Dél-Afrikaiakkal sportolgatni, tiltakozásul az ottani emberjogi helyzet ellen. Az Új Zélandi rögbiválogatott viszont játszott egy meccset a Dél-Afrikaiakkal. Nem tudom, mi lett a meccs eredménye, de annyi biztos, hogy 28 ország azt mondta, hogy ezért ki kell tiltani az Új Zélandiakat az olimpiáról. Ez nem történt meg, ezért Montreálban mindössze 92 ország sportolói álltak rajthoz. (csak háttérinformációként, ma 90 éves Nelson Mandela, Nobel békedíjas, aki 1994-1999 között Dél-Afrika elnöke is volt)

Ma 32 éve, az olimpia első napján mindjárt megtörtént a csoda és a blama. Az akkor 14 éves román tornászlány Nadia Comaneci csinált egy csodálatos gyakorlatot. Minden pontozótól kerek 10-est kapott, amelyre addig sohasem volt példa. Felnézett a pontozótáblára és azt látta, amit a megdöbbent milliók szerte a világon 1:00. Nehezen tudta leplezni a csalódottságát, de aztán szóltak neki, hogy bocsesz, nem 1, hanem 10, csak megpróbáltunk spórolni a pontozótáblán, mivel eddig mindenki 10-nél kevesebb pontot kapott, gondoltuk, elég lesz most is. Nadia persze nagyon megörült és nyert még két aranyat.

A NOB természetesen magyarázatot követelt a blamára, de a szervezők hamar visszatámadtak, hogy azért kellett pénzeket átcsoportosítani a biztonsági kiadásokra, nehogy megint az legyen, mint '72-ben a németeknél, hogy halomra lőtték az izraeli sportolókat. Lényeg az hozzá, hogy sohasem volt egy olimpia annyira veszteséges, mint a montreáli és sohasem volt, hogy a szervező ország egy fia aranyat se nyerjen. Mi amúgy a szép 10. helyet szereztük meg az éremlistán, ami nem rossz a világ 80. legnépesebb országától.

Nadia Comaneci a Montreáli Olimpia sztárja